Jihomoravský kraj přijde kvůli koronaviru o miliardu korun. Obce proto mají zvážit letošní investice

Obce v Jihomoravském kraji mají podle hejtmanství zvážit letošní investice. Kraj zároveň do září pozastavil všechny krajské dotační tituly. Reaguje tak na vývoj ekonomické situace způsobený epidemií koronaviru.

Někteří starostové tak nyní neví, zda začnou s některými stavbami a opravami. O krajském rozpočtu totiž plánují zastupitelé jednat do června.

„Město Znojmo požádalo Jihomoravský kraj na začátku roku o dotaci ve výši 40 milionů korun. Byli jsme obesláni dopisem pana hejtmana, že investice do regionu – do Jihomoravského kraje, budou v tuto chvíli stopnuté a nebudou vypláceny. Já se obávám, že tato dotace je ohrožena.”

Čtěte také

Starosta Znojma Jan Grois z ČSSD žádá krajské peníze na výstavbu nového krytého bazénu poblíž Louckého kláštera. Má nahradit technicky zastaralé městské lázně v centru města. Kromě veřejnosti by nový krytý bazén využívali také sportovci a školy pro povinnou výuku plavání.

„Využívalo by ho minimálně 52 základních škol a ročně to dělá kolem 2 500 dětí. Takže všechny obce ze znojemského i moravskokrumlovského okresu. Nejbližší bazén je pak na Vysočině, Brno nebo Rakousko. Pokud město Znojmo nedostane tuto finanční dotaci, tak to musíme zvládnout sami. Půjdeme do úvěru a chtěli bychom začít s výstavbou krytého bazénu,” říká Grois. Práce by mohly začít ještě letos.

Čističky na Ivančicku

Obavy má podle nezávislého místostarosty Ivančic Roman Sládka také tamní svazek vodovodů a kanalizací. Několik okolních obcí totiž připravuje stavbu čističek odpadních vod.

„Mluvíme řádově v desítkách milionů. Je to Nová ves, Ketkovice, Čučice, Hlína a Příbram na Moravě. Jako u všech minulých projektů, tak i u těchto předpokládáme spoluúčast na dotacích z kraje. V případě, že by situace nastala, že by kraj nemohl financovat, může se stát, že ta obec nebude mít k dispozici tolik prostředků, aby to financování zajistila. Museli bychom asi celou akci pro letošní rok odložit a dělat ji až v příštím roce,” vysvětluje starosta Ivančic Sládek.

Zároveň podle Sládka hrozí, že by kvůli odložení mohla propadnout například stavební povolení a vodoprávní rozhodnutí. Ke konkrétním dotacím se kraj vyjádřit nechtěl.

Krajské škrty

„Jihomoravský kraj, jednotlivé odbory a gesční radní mají za úkol v průběhu května navrhnout možné úspory v rozpočtu a stanovit priority, a to nejen v investicích. V květnu a červnu bude pak diskutováno ve vedení kraje, finančním výboru a projednáno s jednotlivými politickými kluby. Nicméně snahou hejtmana a vedení kraje je, aby případné škrty v investicích byly až krajním řešením aktuální situace,” komentuje situaci mluvčí hejtmanství Monika Brindzáková.

Například ale lidovečtí zastupitelé chtějí o krajských penězích rozhodovat co nejdříve. „Hlavně u školských budov, kde starostové žádali o dotace, není možné čekat do září. Ty akce se musí realizovat přes prázdniny, kdy jsou školy zavřené. Ti starostové musí vědět, jestli tu akci mají připravovat nebo ne,” říká předseda zastupitelského klubu Jan Grolich.

Kraj by podle znojemského starosty Groise měl nejen pro tyto investice zřídit speciální fond, aby nebyly rozdíly mezi menšími obcemi a Brnem. Právě tento fond by měl za úkol přerozdělovat finanční pomoc do jednotlivých regionů. Odhadem bude mít letos kraj kvůli koronaviru o jednu miliardu korun měnší příjmy.

autor: Petr Tichý
Spustit audio