Jihomoravský kraj ocenil patnáct významných osobností regionu. Cenu převzal Pavlica i Helán

Patnáct osobností z jižní Moravy za výjimečné činy ocenil Jihomoravský kraj. Cenu za loňský a dodatečně i za předloňský rok dostali lidé, kteří se v regionu narodili nebo s ním jsou spjatí.

Hejtman Jan Grolich z KDU-ČSL udělil Cenu Jihomoravského kraje například tenistce Lucii Šafářové nebo biskupovi Vojtěchu Cikrlemu. Ocenění za přínos v oblasti umění si v brněnském Besedním domě osobně převzal třeba i primáš souboru Hradišťan Jiří Pavlica.

„Já jsem samozřejmě potěšen, vážím si toho. Zároveň vím, že jsem pro metály a jiná ocenění nepracoval ani nežil, takže to beru tak, jak to je a děkuji za to. Hlavně budu chtít pracovat dál,“ řekl Českému rozhlasu Pavlica.

Ve sportu cenu získal také střelec Petr Hrdlička, který v roce 1992 získal zlato na olympiádě v Barceloně a působí jako trenér v reprezentaci. Kraj ocenil i Jiřího Helána, který působil v dechové kapele Moravanka. Ve folkloru si odnesli ceny Věra Kovářů a Jiří Olšanský. Kovářů se věnuje scénickému zpracování folkloru a navrhovala krojové vybavení pro řadu souborů. Olšanský vyráběl loutky a dřevěné hračky.

Za přispění k věhlasu a dobrému jménu kraj udělil cenu Vladimíru Koudelkovi, který je známý například projektem Nebe plné hvězd a Příhraniční slavnosti, jež od roku 2005/2006 každoročně připomínají události 2. světové války a její oběti. Stejné ocenění dostal i Jiří Poláček. Stál u zrodu Společnosti Jiřího Mahena, které od roku 2012 předsedá.

Za vědecký přínos obdržel cenu Jiří Fajkus, který je odborníkem v biologii a je vedoucím Mendelova centra genomiky a proteomiky rostlin. Cenu hejtmana Jihomoravského kraje dostal ředitel zdravotních statistiků Ladislav Dušek za přínos vědě.

autor: Barbora Kroutilíková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související