Jen náhodou získalo Moravské zemské muzeum v Brně exponát, který nyní patří k unikátům jeho sbírek.

14. leden 2006

V roce 1988 kontaktovali muzeum mladí manželé, kteří chtěli prodat sochu z výklenku v průjezdu svého domku v Šatově. Pracovníci etnografického ústavu ji koupili v domnění, že jde o doklad lidového či pololidového umění z 19. století. Silná vrstva barev ale skrývala překvapení - gotickou plastiku z konce 15. století.

Socha pochází ze Šatova a muzeum ji koupilo za 22 000 korun. Prodávající mladí manželé se vzácného díla zbavili proto, že potřebovali peníze na stavbu garáže. Pracovníci Moravského zemského muzea v Brně už při nákupu postřehli, že pieta nese některé rysy ne zcela korespondující s původní představou, že jde o dílo z 19. století, vzpomíná Alena Kalinová z etnografického ústavu: "Teprve tedy další postup, průzkumy a restaurátorské zásahy dokázaly, že pod slupkou novodobé polychromie se objevilo gotické jádro s celkem dobře zachovalou polychromií řezu, které bylo možno uvést do současného stavu."

Odborníci jsou přesvědčeni, že pieta představuje doklad gotického sochařství právě z prostředí jižní Moravy. V budoucnu bude podrobena ještě hlubší uměleckohistorické analýze, která umožní její bližší časové i provenienční zařazení. Vše ale nasvědčuje tomu, že šlo o sochu oltářní a ředitel Moravského zemského muzea Petr Šuléř se domnívá, že vše souvisí s blízkostí Hnánic, tedy s obcí badatelům na poli gotického umění dobře známou: "Nejsem kunsthistorik, ale shodou okolností terén, ve kterém byla plastika nalezena, znám. Podle mého soudu patří spíš do okolí Hnánic, které byly v době vrcholící gotiky mimořádně zajímavou obcí. Zachoval se tu třeba nádherný kostel sv. Wolfganga.

Byla to bohatá obec, která měla celou řadu skvělých památek, připomenu jenom hnánickou madonu nebo slavnou gotickou pozlacenou monstranci. V následujících staletích se ale dostala do finančních problému. Častokrát si musela půjčovat peníze a zastavovat své cenné předměty, a tak se také třeba ta slavná gotická monstrance dostala do nedalekého Šatova. Předpokládám, že v případě této piety se jednalo o oltářní sochu, která byla umístěna v kostele, možná dokonce v tom slavném hnánickém a teprve postupem doby se její význam snižoval, až se jí možná ujal nějaký hospodář a umístil ji jako výklenkovou plastiku do průčelní zdi svého statku."

Pieta bude nejpozději v roce 2007 představena i široké veřejnosti. Předpokládá se její umístění do prostoru kaple v historické budově Etnografického ústavu v Paláci šlechtičen v Brně.

Spustit audio