Jemnice není jen čaj. Slavnost Barchan chce aspirovat na zápis na seznamu UNESCO!

20. červenec 2024

Městečko Jemnice na jihu Vysočiny si asi většina spojí s proslulou výrobnou čajů. Jenže Jemnice je především každoročním dějištěm zcela unikátní slavnosti, která jinde ve střední Evropě nemá obdoby a chce aspirovat na zápis na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Říká se jí Barchan a spojuje dvě historické epochy: středověk prostřednictvím legendy o Janu Lucemburském a Elišce Přemyslovně, která v Jemnici na svého krále čekala během jeho výpadů proti loupeživým rytířům. A 19. století, čas dovednostních her mladých tovaryšů, které se vždy konaly kolem svátku sv. Víta.

Pokud se na Barchan do malebné Jemnice vydáte, pochopíte, jak spolu souvisejí nejen král Jan Lucemburský, Eliška Přemyslovna, její punčochy, věnec a barchetová náprsenka, ale také výběr toho nejlepšího a nejsilnějšího z mladých mužů, královští poslové, bubeníci, trubači a soutěž v rychlém běhu.

V Jemnici to se starostou Pavlem Nevrklou, ředitelem Národního ústavu lidové kultury Matinem Šimšou a vítěznými běžci zjišťovala Markéta Ševčíková.

Spustit audio