„Je to příjemné zpestření.“ Program brněnské charity propojuje dobrovolníky s osamělými lidmi

17. březen 2021
Vesele i Vážně o Víkendu

Nový program Dobré srdce domů spustila na začátku roku brněnská charita. Spojuje v něm dobrovolníky s osamělými lidmi. Společně tráví čas a chodí třeba na procházky. Od ledna takto seznámili 5 dvojic a další na propojení čekají. Charita takto navázala už na předchozí službu, kdy dobrovolníci telefonovali se seniory, aby jim v době pandemických opatření zkrátili chvíli.

„Já jsem strašně rád, že Janičku mám, nevyměnil bych ji,“ říká Tomáš, zatímco vychází z Cejlu, kde bydlí. S paní Janou se zná od začátku ledna. „Chodíme i k přehradě nebo tady v okolí. U řeky jsme potřetí,“ říká dobrovolnice Jana Rudzká.

„Když prší, tak jsem na počítači doma a jinak se snažíme chodit ven. Jsem od malička postiženej – jsem po dětské mozkové obrně, ale tak nějak nejsem furt srovnanej se svým zdravotním stavem, takže mezi lidi chodím opravdu málo a jsem rád, že Janička mě vytáhne ven,“ dodává Tomáš.

Program Dobré srdce domů spustila v lednu brněnská charita. Spojuje v nich dobrovolníky s osamělými lidmi

Jana Rudzká se do dobrovolnictví pustila potom, co na podzim v důsledku pandemie přišla o práci. „Původně jsem se chtěla spíš zaměřit na seniory, ale nakonec jsem ráda, vůbec nelituju a neměnila bych.“ Spokojený je i Tomáš Stavinoha: „Jsem rád, že Janička už je v nějakých letech, že už má něco za sebou a že to není nějaká puberťačka, se kterou bych jenom tak flirtoval, ale je to žena, která mi radí, když potřebuju a můžu se na ni kdykoliv s čímkoliv obrátit,“ směje se.

Diecézní charita Brno zaznamenala nárůst zájmu o dobrovolnictví o zhruba 300 %, jak říká koordinátorka dobrovolníků Jana Prušková. „Už vlastně od loňského roku je ten nárůst opravdu velký, jak do těch dobrovolnických programů, tak se hlásí lidi, aby pomohli v době koronakrize. Například na některých službách, když nám vypadli zaměstnanci, že byli nemocní, tak opravdu jsme všechny ty služby naplnili dobrovolníky. To bylo třeba 15 dobrovolníků denně v průběhu 25 dní.“

Pro dobrovolníky hledá charita uplatnění i v jiných službách. Do budoucna i třeba v přímé péči.

Spustit audio

Související