Jaký bude osud Bílého domu v Brně? Vedení města chce ukázku modernistické architektury prodat

26. květen 2020

Už po několikáté za poslední roky začalo vedení Brna jednat o tom, co bude s takzvaným Bílým domem – osmipatrovou administrativní budovou na Žerotínově náměstí. Objekt chátrá a jeho oprava je nutná.

Před dvěma lety o něj projevila zájem Masarykova univerzita, ta si ale nakonec nákup rozmyslela. Vedení Brna se nebrání prodeji – kritici ale chtějí záruku, že nový majitel Bílý dům zachová.

O zachování Bílého domu se zasazují mnozí architekti a historici, a to navzdory tomu, že vznikl v 70. letech jako sídlo Městského výboru Komunistické strany Československa. „Jenom díky tomu měl architekt Spurný peníze na to, aby zkusil udělat něco, co se vymykalo standardům panelové výstavby,“ popisuje opoziční zastupitel městské části Brno-střed z hnutí Žít Brno a ředitel Galerie Architektury Brno Gabriel Kurtis.

Ochránit památku

Kvůli současnému plánovanému prodeji zaslali brněnskému magistrátu dopis také členové české buňky mezinárodního sdružení Docomomo, které se věnuje zachování modernistických budov. Brno podle těchto historiků nemá tolik kvalitních nebo zajímavých objektů, které by reprezentovaly architekturu 60. až 80. let.

Jedním ze způsobů, jak budovu zachovat, je pak její památková ochrana. Podané řízení ale ani nezačalo, popisuje mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová. „Z památkového hlediska tato budova zasáhla do architektonické podoby Žerotínova náměstí a proměnila městsko-prostorové uspořádání i tradicí pohledovou strukturu tohoto místa. Nicméně to, že stavba není kulturní památkou, nebrání městu Brnu, aby při případné rekonstrukci objektu, zachovalo i tak důležité architektonické prvky a detaily.“

Nákladná rekonstrukce

Rekonstrukce odhadovaná na stovky milionů korun je ale podle radního pro oblast majetku Roberta Čumy z České pirátské strany pro město příliš nákladná. „V kategorii toho, jaký to význam pro občany města Brna, tak je to zbytný majetek.“ Na magistrátu tak panuje jistá shoda – objekt prodat. Podle jeho slov už město jedná pouze s jedním zájemcem. „Je to velice seriózní nabídka pana Ohniště, kterou zvažujeme.“

Plány Zdeňka Ohniště z firmy Zepiko jasné nejsou, nejistý je také způsob zamýšleného prodeje – dražba nebo nabídkové řízení. „I když to není finálně rozhodnuto, tak za sebe a za Piráty mohu říci, že se nám zdá, že nabídkové řízení bude v takhle exponované věci přijatelnější,“ dodává Čuma. Konkrétní tak zatím není osud budovy, ani samotný odkup.

Podmínky pro budoucího majitele

Minimálně následující roky ale Bílý dům za Červeným kostelem bude stát dál. A to kvůli poliklinice, která v něm mimo kinosál a kavárnu sídlí.

„I kdyby budova změnila majitele, tak lékaři nejpozději do roku 2027 – tak, jak tam dnes jsou – zůstanou, do doby přestěhování na Zahradníkovu,“ dodává náměstek primátorky Petr Hladík z KDU-ČSL. Další podmínkou pro možného budoucího majitele může být ve strany magistrátu také zachování prostoru pro přednášky, promítání a výstavy namísto současného Sálu Břetislava Bakaly.

Spustit audio

Související