Jak si poradit s vlhkostí a plísní na chalupě? Důležité je najít příčinu a při likvidaci používat ochranné pomůcky

8. červen 2024

Po zimě se mnozí z nás vrátili na chaty a chalupy a možná vás přivítal zatuchlý vzduch. U dlouho nevětraných objektů narazíme i na vlhkost a plísně. Jak si s nimi poradit?

„Spousta chatařů a chalupářů používá k odstranění plísně přípravky s chlorem (např. Savo). Tím si ale moc nepomůžeme. Lepší je použít alkohol, přípravky s peroxidem vodíku, peroxid vodíku samotný nebo ocet,“ radí Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Samotné odstranění plísně pouze na čas vyřeší náš problém, ale ne to, proč zde plíseň vzniká. U starších domů to může být absence parapetů. Mohou to být také stavební chyby. Jiné jsou u moderních staveb, jiné u staveb starých, které léta fungovaly celoročně bez problémů.

Tím, že domy na čas uzavřeme, netopíme a nevětráme, ukážou tyto skryté vady. Většinou se plísně objeví u otvorů – ať už to jsou okna, dveře nebo špatné napojení podlah na stěny.

Při odstraňování plísní používejte ochranné pomůcky

Ochrana očí, dýchacích cest, rukavice jsou nezbytné pro likvidaci plísní. Plísně jsou velmi agresivní, mohou být i rakovinotvorné, jejich spóry se dokážou šířit poměrně daleko.

„Místo s plísní proto důkladně navlhčete alkoholem, peroxidem vodíku nebo octem. Jsou to nejúčinnější a nejlacinější přípravky. Jdou koupit samozřejmě dražší, otázkou je, jak budou účinné. Za mokra plíseň odstraňte i s částí malby, případně i omítky. Špachtli stačí po zásahu dezinfikovat,“ radí odborník.

Ostatní pomůcky, jako jsou hadry a houbičky neperte, ale rovnou je vyhoďte. Místo nechte důkladně vyschnout. Klidně i dva měsíce.

Prodává se spousta přípravků. Například tzv. „chytrá houba“, která se plísněmi živí a po jejich zničení sama zanikne. Jsou příměsi do omítkovin i barev právě proti plísni. A to i bez příměsi chloru, který jinak musíme do vyprchání dýchat.

Důležité je odstranit příčinu

Přemýšlejte nad tím, proč se zrovna v tomto místě plíseň objevila. Poraďte se s odborníkem nebo zkušeným zedníkem. Protože nejdůležitější je odstranit příčinu a ne jen řešit důsledky. Co může být příčinou?

  • Staré stavby nejsou pravidelně větrané. Byť jen po část roku.
  • Porušená původní izolace, případně její úplná absence.
  • Špatně napojené podlahy.
  • Stará okna, kterými profukovalo.

Stačí výměna oken za nová. Dům tím dokonale utěsníme a zabráníme tepelným ztrátám. Když ale nebudeme pravidelně větrat, začne kondenzovat vlhkost a plíseň je na světě. Nejvíce se pak projeví u stavebních chyb, o kterých nevíme a také při topení u tepelných mostů.

Poslechněte si reportáž v našem Hobby magazínu.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.