Hvězdárna v Brně zbourá část starých budov na Kraví hoře, rozšíří tam park

Brněnská hvězdárna do roka rozšíří park na Kraví hoře. Zbourá kvůli tomu několik nízkých dřevěných domů. Ty stojí ve svahu na straně ke stavební fakultě Vysokého učení technického. V areálu je celkem dvacet domků, pět patří městu. Ty půjdou k zemi nejpozději v lednu. Náklady ve výši až 10 milionů korun zaplatí hvězdárna.

„Celý areál má výměru asi 45 tisíc metrů čtverečních a v majetku města je zhruba čtvrtina. Přitom zhruba půlku plochy tvoří ty likusáky, takže ty půjdou k zemi,“ říká ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Na jejich místě hvězdárna vysadí nové stromy a trávu. Architekti tam pak navrhují umístit kruhovou terasu s výhledem na město a kiosek s občerstvením zapuštěný do svahu. S jejich výstavbou se ale počítá později, záležet to bude i na získání potřebných peněz.

Letecký snímek zachycuje hvězdárnu, na pravé straně areál VUT

„Mohly by se tam konat různé výstavy, promenáda bude večer nasvětlená,“ popsal architekt Martin Rudiš, který přišel s ideovým návrhem nové podoby části parku a je zároveň autorem rekonstrukce a dostavby hvězdárny.

Ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek před návrhem nového parku

Likusáky jsou většinou ze dřeva, staré asi 70 let. V části přístavby je azbest, který je nutné zlikvidovat. Ostatní materiál ale chce hvězdárna znovu využít. „Některé budovy jsou z tak dobrého dřeva, že je hřích to odvézt na skládku nebo spálit. Uvidíme po rozebrání, co vše půjde dál využít a kde,“ doplňuje Dušek.

Na případném dalším rozšíření parku se chce vedení města i hvězdárny dohodnout s Vysokým učením technickým. To se spolupráci nebrání, škola ale nejdřív musí připravit podrobnější plány. 

Brno loni v návrhu nového územního plánu nakreslilo, že na Kraví hoře má vzniknout městská nemocnice. Po kritice místních obyvatel i části radních z plánu sešlo. Magistrát si teď nechává zpracovat studii proveditelnosti na její umístění na jihu města u řeky Svitavy.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související