Hudbu si museli „odmakat“. Teď představili i videoklipy, podívejte se

Spojení „vydřená hudba“ nezní pro posluchače nijak lákavě. Interpreti nahrávající v Amaro Records si ale možnost nahrát svou hudbu museli „odmakat“ rukama – na stavbě studia. A za poslech určitě stojí.

Po čtvrt roce fungování nahrávacího studia Amaro Records v Brně vydávají mladí romští zpěváci první dvě skladby a rovnou s videoklipy. Čas ve studiu si museli odpracovat, a to doslova. Komunitní nahrávací studio vystavěli znovu od podlahy na místě bývalé herny v centru Brna.

Do komunitního nahrávacího studia Amaro Records dochází převážně mladí romští hudebníci. Před rokem je totiž oslovila nezisková organizace IQ Roma servis, jestli by chtěli pomoci s výstavbou. Už tehdy je vedoucí studia Petra Borovičková motivovala vidinou bezplatného nahrávání.

„Máme dobrovolnický program, který je otevřený všem a který nabízí jednu nahrávací hodinu za pět dobrovolnických hodin,“ vysvětluje Borovičková.

Kyblíky se sutí nosila i osmnáctiletá Anna Maria Bagárová, která chtěla být zpěvačkou už odmalička. Když se studio v květnu otevřelo, měla odpracováno mnoho hodin a v hlavě nápad na písničku.

Podklad převzala z arménské písně a text napsala vlastní. V romštině zpívá o lásce.

„Říkala jsem si, že tu písničku musím nahrát. Trvalo mi ale týden, než jsem to nahrála, než jsem našla ta správná slova,“ popisuje náročný vznik písně Bagárová.

Při nahrávání skladby se rozhodli hudebníci rovnou natočit i videoklip. Část záběrů je právě ze studia, prolínají se ale s obrázky ze Stránské skály. Pro Annu Mariu to byla první zkušenost s filmováním.

„První sloku jsem musela zazpívat tak desetkrát, natáčelo se z různých úhlů. Potom jsme ještě natáčeli na Stránské skále, museli jsme čekat, až zapadne pálící slunko. Zabralo to celý den, ale byla jsem s tím strašně spokojená,“ komentuje natáčení.

Kromě Anny Marie využil svých našetřených dobrovolnických hodin i zpěvák s uměleckým jménem Fany a také jeho píseň má premiéru s videoklipem.

Při výstavbě nového studia pomáhal ze všech nejusilovněji. Práce ale pro muzikanty ani Petru Borovičkovou nekončí. V plánu je například zřízení kavárny, ve které by mohli mladí Romové pracovat.

Nahrávací studio může využít široká veřejnost, profesionální hudebníci ale musí zaplatit stejně jako v jiných studiích.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio