Houslista, zpěvák, hudební skladatel a primáš Hradišťanu Jiří Pavlica slaví 70!

2. prosinec 2023

Originální múzický muž, kterého dříve spousta lidí vnímala především kvůli jeho propojení s folklórem. Jenže Jiří Pavlica je nejen houslista, zpěvák a vůdčí osobnost Hradišťanu, ale především hudební skladatel.

Narodil se 1. prosince 1953 a fakt, že pochází ze Slovácka, ze Starého Města u Uherského Hradiště, velmi ovlivnil jeho další životní dráhu. A také skutečnost, že přišel na svět do rodiny, která měla k hudbě velmi úzký vztah.

Jiří Pavlica vystudoval konzervatoř v oboru housle, muzikologiii na Filozofické fakultě a skladbu na JAMU v Brně a dnes je skladatelem scénické hudby, oratorií i cross-over žánrů. Často spolupracuje s hudebníky z oblasti jazzu, folku, rocku i klasické hudby, např. s Vlastou Redlem, Pavlem Žalmanem Lohonkou, Emilem Viklickým, kapelou Jelen, s hudebními tělesy jako Spirituál kvintet, Bambini di Praga, Brněnský komorní orchestr, sbor Ars Brunensis, Pražská komorní filharmonie.

Jeho domovským souborem, v němž hraje, zpívá a pro nějž skládá hudbu, ale zůstává Hradišťan, který už ale dávno překročil formát klasické cimbálové muziky. Jaké bylo jeho dětství, proč studoval ekonomii, jak jej formovala práce redaktora a dramaturga v Českém rozhlase, kdy se rozhodl stát hudebním skladatelem a co pro něj znamená rodina? Folklorní notování s Jiřím Pavlicou a o Jiřím Pavlicovi připravila Markéta Ševčíková.

Jiří Pavlica a Hradišťan
Spustit audio