Hnutí Duha přichází s kampaní za lepší recyklační služby v Brně

29. červen 2006

Z veškerého dopadu, který vznikne v Brně, se recykluje jen asi 16 procent. V Německu nebo Rakousku přitom dokáží druhotně využít až 60 procent odpadů a i vládní program hovoří o tom, že do roku 2010 by se v České republice měla recyklovat polovina odpadů.

Kromě změn zákonů je možné pro to hodně udělat i na komunální úrovni. Hnutí Duha proto přichází s kampaní za lepší recyklační služby v Brně, kterou oficiálně zahájí dnes v poledne. Její součástí je petice směřovaná na vedení města. Cíle petice a důvody proč recyklovat více odpadů vysvětlil Martin Ander z Hnutí Duha: "Tím, že odpadky pálíme nebo skládkujeme, se zbytečně připravujeme o velké množství surovin. Znovu je musíme někde vytěžit, vyrobit, získat, což znamená obrovské energetické náklady a zároveň i poškozování životního prostředí.

To, že se v Brně recykluje jen asi 16 % odpadů, je podle mě spíše dáno místními podmínkami. Lidé už ví, že třídit by se mělo, že je to užitečné, ale pokud jsou kontejnery od jejich obydlí daleko, řadě z nich se k nim nechce, a proto odpad raději netřídí. Proto chceme požádat o to, aby se tyto podmínky zlepšily a bylo to pro lidi snadnější. V petici jednak požadujeme, aby bylo těchto kontejnerů více a doplnily se o nádoby na odpad, který se zatím v Brně netřídí, tedy tzv. biologicky rozložitelný odpad, tedy běžný kuchyňský odpad a plasty. V Brně se zatím třídí jen pet lahve."

"Dále chceme, aby systém poplatků za odpady byl motivační. Aby lidé, kteří odpady třídí měli menší poplatky, než ti, které to nezajímá. Např. v Praze byl tento systém už nově zaveden. Poplatek je tam vázán na majitele budovy, u které kontejner stojí. Ten platí za množství odpadu, které vyprodukuje. Pokud mají domky zahradu, vyplatí se jim biologicky rozložitelný odpad např. kompostovat. Výrazně tím sníží množství svých odpadů a tím pádem platí nižší poplatky. Pod naši petici plánujeme sbírat podpisy během druhého pololetí letošního roku. Na začátku příštího roku je předáme spolu s žádostí o vyplnění našich požadavků zastupitelstvu a radě města Brna, aby se touto věcí zabývala," upřesnil Martin Ander z Hnutí Duha.

autor: gaj
Spustit audio