Gulášek s okurkou a paprikou. Využijete i lák
Tento guláš by se mohl klidně jmenovat „čína po staročesku“, jde o recept starý víc jak 60 let. V té době nebyla ještě zdaleka čínská kuchyně tolik známá a populární.
- 250 g libového vepřového masa (plec, karé)
- 1 velká cibule
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička kari
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 – 2 lžičky plnotučné hořčice
- cca 3 nakládané sladkokyselé okurky
- 2 lžíce nakrájené sterilované papriky
- sůl, mletý pepř, lák z okurek
- podle volby hladká mouka na zahuštění
Maso nakrájíme na malé kostky, menší než na guláš. V nádobě rozpálíme sádlo s olejem a připravené maso v tuku orestujeme, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Orestované maso osolíme, opepříme, poprášíme trochou kari, přidáme na plátky nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme. Poprášíme mletou paprikou, podlijeme malým množstvím vody a dusíme do poloměkka. K poloměkkému masu přidáme hořčici, na kostičky nakrájené okurky a pro další podlévání použijeme lák z okurek. Na závěr přidáme k měkkému masu nakrájenou sterilovanou papriku. Zamícháme a necháme vysmahnout. Vzniklá šťáva je vynikající. Chceme-li výraznější chuť necháme pokrm tak, jak je. Když chceme mít více omáčky, zaprášíme hladkou moukou a podlijeme buď vodou nebo lákem z okurek či z paprik. Chvilku povaříme a máme hotovo.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.