Franz Xaver Tobisch, včelař v kolárku

4. listopad 2017

V rubrice Výročí týdne si tentokrát představíme Franze Xavera Tobische. Narodil se 9. listopadu 1865 v rolnické rodině v dnes už zaniklé obci Radnice u Kadaně. V mládí navštěvoval gymnázia v Chomutově a Kadani, odkud odešel do semináře v Litoměřicích, kde byl v roce 1889 vysvěcen na kněze.

Jako duchovní pak působil v Klášterci nad Ohří, Duchcově, Mikulovicích a Boči, kde se stal děkanem a strávil většinu života.

Duchovní dráha ale není tím, kvůli čemu stojí za to si Franze Xavera Tobische připomenout. Tím jsou jeho dvě záliby – včely a psaní. Tobisch byl zapáleným včelařem a o své zkušenosti se s ostatními včelař pod pseudonymem Jung Klaus dělil na stránkách časopisu Der Deutsche Imker a později také ve včelařských příručkách Jung-Klaus Lehr- und Volksbuch der Bienenzucht; Jung Klaus’ Volksbienenzucht: Ausgabe für alle Imker deutscher Zunge. S přednáškami vystupoval také na včelařských konferencích.

Vedle odborné publicistiky se Franz Xaver Tobisch věnoval také poezii. Složil řadu básní o rodném kraji, jeho obyvatelích a přírodě a pochopitelně také o včelách. Své básně, často psané v místním nářečí, uveřejňoval v regionálních časopisech a později vydal ve sbírkách Jung-Klausens Sang aus Tal und Hang; Biene und Blume: Lieder und Träume des Bienenvaters Jung-Klaus.

Zajímavou památkou na Franze Xavera Tobische je jím psaná kronika obce Boč. Duchovní, včelař a básník Franz Xaver Tobisch zemřel v roce 1934.

Spustit audio