Fotbalový stadion za Lužánkami či hala pro Kometu. Kam se poděly brněnské makety z posledních let?

Fotbalový stadion za Lužánkami. Hokejový stadion pro Kometu. Nebo model Dominikánského náměstí. To je jen několik maket, které v minulých letech v Brně vznikly. A od té doby už je lidé neviděli. Redaktoři Českého rozhlasu Brno se pokusili vypátrat, co se s nimi stalo.

Cestující z brněnského Dolního nádraží se zastavují u velkého modelu takzvaného jižního centra s vlakovým nádražím u řeky. Umístěný je v nové městské čekárně. Do proskleného kontejneru ho umístila Kancelář architekta města Brna. Svítící model ukazující vedení nových tras hromadné dopravy byl vystavený právě v sídle kanceláře na Zelném trhu a po dlouhé době je teď přístupný veřejnosti.

Lidé si model jižního města můžou představit jednoduše jako model města s budovami rozložený na velkém stole. Vznikl v roce 2005 a ukazoval pomocí různě barevných světelných proužků, kudy by mohly jezdit linky hromadné dopravy a kudy by mohly jezdit vlaky poté, co nové hlavní vlakové nádraží bude stát u řeky Svratky. Vznik a úpravy celé této konstrukce stály jeden 1 800 000 korun. Model se několikrát přesouval, byl vystavený třeba v sídle Brněnských komunikací, v Urban centru nebo v ústřední knihovně Jiřího Mahena. Poté byl několik let skrytý, teď se k němu veřejnost může opět dostat.

Fotbalové Lužánky a hala pro Kometu

Maketa fotbalového stadionu představená přímo za Lužánkami na slavnostním fotbalovém utkání v roce 2016 je skrytá ve VIP prostorách Zbrojovky a její vznik si platil klub ze svých peněz. To samé platí pro model hokejového stadionu Komety. Vzhledem k tomu, že magistrát mezitím rozhodl o tom, že hala nebude jen hokejová, ale víceúčelová, a nebude stát na Ponavě, ale v areálu výstaviště, je teď tato maketa prakticky neaktuální. A stojí v kancelářích představitelů klubu.

Podobný osud mají i dva modely nové podoby Dominikánského náměstí v Brně. O něm mluví mluvčí města Filip Poňuchálek: „Před dlouho plánovanou rekonstrukcí Dominikánského náměstí vznikly dvě makety, a to v roce 2006. V té době byly dva měsíce vystaveny v Urban centru, kde proběhla anketa občanů k výběru řešení Dominikánského náměstí. Jejich zhotovení stálo zhruba 470 000 korun a nyní jsou uloženy v Archivu města Brna.“

Oprava Dominikánského náměstí nakonec nezačala v roce 2006, ale loni. A výsledek nemá s tehdy zveřejněnými maketami nakonec nic společného.

Trojrozměrný plán historického centra Brna se Špilberkem je od roku 2007 umístěný v Urban centru

Za zmínku stojí ještě dva modely. Ten první je trojrozměrný plán historického centra Brna se Špilberkem, který je od roku 2007 umístěný v Urban centru v Mečové ulici, na ten se tedy lidé můžou podívat. Naopak v blízké době zřejmě nespatří jeden plánovaný interaktivní model centra, který měl být umístěný v jednom patře kryté tržnice na Zelném trhu. Radnice Brno-střed za jeho vznik před lety zaplatila tři čtvrtě milionu korun, dosud ho má ale jen v elektronické podobě. „Model by byl ale rozměrově příliš velký a jeho zhotovení nákladné, současné vedení radnice proto nemá v plánu nechat model zhotovit,“ vysvětila mluvčí městské části Kateřina Dobešová.

Busta Tomáše Garrigua Masaryka od Maxima Velčovského byla představena na festivalu Re:publika

Prolézačková busta TGM

Prolézačková busta Tomáše Garrigua Masaryka, která byla loni vystavená na festivalu Re:publika, je dílem Maxima Velčovského a vlastní jej Moravská galerie. Ta chtěla Masaryka z červených trubek umístit před Místodržitelský palác kvůli aktuální výstavě připomínající 100 let od založení Masarykovy univerzity. Zástupci galerie ani univerzity ale nezískali potřebné svolení památkářů a tak teď hledají jinou lokalitu.

Nafukovací hříbek

Nikoliv maketu, ale nafukovací verzi hříbku – tedy zastávky s veřejnými toaletami, která do 60. let stála na náměstí Svobody – si v roce 2002 nechalo vyrobit Turistické informační centrum. Podle mluvčí infocentra Adély Novákové se s ním pak město prezentovalo na výstavě v Holandsku. Co se s ním ale stalo potom, to v tuto chvíli není známé.

Nafukovací verze brněnského "hříbku", který stával v 60. letech na náměstí Svobody
autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související