Finanční úřad zavřel dva obchody, protože neměly EET

Finanční úřad zavřel na jižní Moravě první dvě prodejny, které porušovaly zákon o evidenci tržeb. Obchody ve Vyškově a Slavkově u Brna teď nesmí dočasně prodávat zboží, dokud si nezřídí elektronickou pokladnu.

Finanční úřad si v Jihomoravském kraji došlápnul na podnikatele, kteří opakovaně porušují zákon o evidenci tržeb. Tři čtvrtě roku po zavedení systému začal zavírat první provozovny.

Dnes jeho úředníci zasáhli ve Slavkově u Brna a ve Vyškově. Obchody patřily stejné majitelce, ta podle finančního úřadu neměla pokladnu a nezaevidovala žádnou tržbu, a to ani po opakovaných kontrolách.

Rodiče, kteří chtěli před začátkem školního roku nakoupit dětem pomůcky v papírnictví, měli dnes dopoledne na Palackého náměstí ve Slavkově u Brna smůlu. Zavřená prodejna je zaskočila.

„Chtěli jsme nakoupit sešity a pracovní pomůcky. Teď přemýšlím, kam půjdeme nakupovat. Nechali jsme to na poslední chvíli,“ poznamenala zklamaná zákaznice.

Na dveřích obchodu je nalepená cedule s nápisem „Zavřeno z provozních důvodů“. Vedle ní visí třístránkové rozhodnutí Finančního úřadu, které přibližuje mluvčí finanční správy David Stančík.

„Podnikatelka i navzdory tomu, že už byla upozorněna dvakrát finančním úřadem a proběhl tady už třetí kontrolní nákup, stále nemá pokladnu a po celých šest měsíců žádnou tržbu nezaevidovala, byť běžně funguje. Sice si vyzvedla autorizační údaje, ale tím to skončilo,“ vysvětluje mluvčí přísný postup.

Zhruba o hodinu později zavřeli úředníci obchod stejné majitelky ve Vyškově. Její zástupce Alois Hlásenský s kroky úřadu nesouhlasí a chce se právně bránit.

„Probíhá správní řízení, kdy argumentujeme, proč nemůžeme mít EET. Řízení zatím probíhá a najednou přijde daňová správa a zavře vám obchod bez ohledu na to, že probíhá správní řízení,“ uvedl Hlásenský.

Pokladnu na evidenci tržeb podnikatelé neměli podle Aloise Hlásenského proto, že jim ji počítačová firma nezprovoznila. Zástupce firmy Českému rozhlasu řekl, že s podnikateli ukončili spolupráci před několika měsíci a vysvětlovali jim, že jejich starou pokladnu nemůžou k Elektronické evidenci tržeb připojit.

Podle mluvčího finančního úřadu Davida Stančíka není možné, aby prodejce půl roku pokladnu neměl. Zavřít prodejnu podle něj finanční správa může i v případě, že správní řízení s podnikateli není ukončené.

„Můžeme uzavřít provozovnu, i když tam třeba ještě není pravomocně uložená pokuta. Je to proto, že to opatření je dalším donucovacím prostředkem, jak toho podnikatele přinutit, aby začal plnit, co má plnit,“ dodal mluvčí.

Uzavření prodejen je dočasné, dokud jejich majitelé nenapraví všechny vytýkané chyby. Finanční správa kvůli evidenci tržeb zatím v celé republice zavřela celkem 4 provozovny, celní správa pak další čtyři. Konkrétně v Praze, v Olomouci nebo ve Zlíně.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio