Fazole po bretaňsku. Dobré pečivo k tomu a máte skvělý oběd
Fazole jsou výborným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálních látek na jedné straně, na druhé obsahují velmi malé až mizivé množství tuků. Jsou oblíbené u vegetariánů, protože jejich výživová hodnota je poměrně vysoká. Lze je zařadit i v případě, že chceme snížit svoji hmotnost.
- 400 g suchých bílých fazolí
- 1 cibule
- 1 PL sádla
- 1 PL hladké mouky
- 3 stroužky česneku
- 100 g rajčatového protlaku
- 200 g klobásy
- 50 g slaniny
- špetka cukru, špetka tymiánu
- mletý pepř, sůl
Přebrané fazole namočíme na několik hodin do vody, nejlépe je nechat namočené přes noc. Potom dolijeme vodu, přidáme tymián a uvaříme je téměř do měkka.
Potom přidáme na nudličky nakrájenou slaninu, na kolečka nakrájenou klobásu a rajčatový protlak. Zamícháme a pomalým varem dovaříme do měkka.
Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme plátky česneku, nepražíme dlouho, aby česnek nezhořknul. Zasypeme moukou, přidáme k měkkým fazolím, osolíme, opepříme a podle chuti osladíme. Ještě chvíli povaříme. Podáváme s pečivem jako hlavní jídlo.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.