Fazole jsou její srdcovka. Uchovala i vzácný druh po prababičce

11. srpen 2022

Permakulturní designerka Adéla Hrubá má zahradu Na kopci v České Rybné. Momentálně jí tam kvete růže slézová, lichořeřišnice, červenají se rajčata, bují česnek i cukety. Zelenina se snoubí ve stejném prostoru s květinami, všem to vyhovuje a navíc to vypadá krásně.

Adéla ale musí velmi důkladně vybírat takové druhy, aby si rostliny nepřekážely. Její permakulturní zahrada je pečlivě promyšlený systém. Vše funguje bez chemických postřiků a hnojiv. Tam, kde se prochází, rostou voňavé jasmíny, růže nebo zimolez. My ale míříme k naprosto jedinečnému záhonu vysokých fazolí, na které se zahradnice specializuje.

Semena našla na půdě právě včas

„Fazole jsou skutečně mou srdcovou záležitostí. Našla jsem je na půdě po prababičce, která už nežije. V rodině je nikdo jiný nepěstoval. Je to velmi vzácná odrůda - fazol šarlatový. Babička si ji kdysi přivezla ze Slovenska. Ta odrůda už není nikde v oběhu. Fazole jsem našla na té půdě právě včas. Na jaře jsem je vysela a rostlina se ujala, klíčivost na štěstí ještě fungovala. Pro jistotu jsem semena věnovala do sbírky Gengel, která rostlinu zachová pro další generace,“ říká Adéla Hrubá.

Gengel o.p.s. jako nezisková nevládní organizace usiluje o uchování starých, krajových, rodinných a podobných odrůd jako našeho společného kulturního dědictví. Ve spolupráci s dalšími dobrovolnými uchovateli nabízí Gengel tyto odrůdy veřejnosti.

Při sklizni fazolí je potřeba žebřík

Fazol šarlatový krásně kvete a láká opylovače. I proto je na zahradě velmi užitečný. Jedná se o tyčkové fazole, které dorůstají do výšky dvou až tří metrů.

„Při sklizni si na ně beru žebřík. Jsou neuvěřitelně odolné a plodné. V době mé prababičky chemie neexistovala, fazole si tedy musely poradit, jak zaplodit. Dozrávají na podzim, první sklizeň bývá v září a pak podle počasí sklízím ještě v říjnu nebo i v listopadu,“ říká s úsměvem zahradnice.

Fazol šarlatový letos nezklamal

Fazol šarlatový rodí opravdu velké fazole, čtyři centimetry nejsou výjimkou. Adéla Hrubá je skladuje ve velkých pětilitrových sklenicích.

„Na podzim se kocháme kombinací různých barev. Fazole používáme do polévek, do gulášů, jsou sytou potravinou. Ale vzhledem k velikosti se musí namáčet aspoň dvanáct až šestnáct hodin před vařením,“ upozorňuje permakulturní designerka.

Adéla Hrubá nese chutný nápoj z vypěstovaných bylinek

Fazole se dávají do půdy, když je už prohřátá zem, raději po Zmrzlých. Vysévají se do hnízd po pěti až sedmi. Letos se to povedlo, fazole budou. Zajeďte se podívat do Zahrady Na kopci. Ale raději po domluvě s majitelkou. Najdete ji na Facebooku nebo si na webu prohlédněte síť ukázkových permakulturních projektů. Je tam popis zahrady v České Rybné i s kontaktem na Adélu Hrubou.

Spustit audio