Farmářka z Ježkovic vybudovala na svém pozemku opatření pro zadržení vody, s náklady pomohl kraj

Jednoduchý a přitom efektivní způsob, jak zadržet vodu v krajině, vyzkoušela na svém pozemku Martina Jurová z Ježkovic na Vyškovsku.

Zahradní architektka a současně farmářka loni vybudovala na svažité pastvině za rodinným domem pět svejlů (z anglického slova swale, přeložit lze jako zasakovací příkop).

Strouhy zadrží tající sníh nebo dešťovou vodu

Jsou to po vrstevnici vedené strouhy, které zadrží tající sníh nebo dešťovou vodu a ta se postupně vsákne. Přínos je dvojí: přívalové deště a bahno už nekončí u nich v domě, ani v potoce a pozemek je chráněný před suchem.

„Funguje to tak, že to vlastně příkop zahloubený do původního terénu. Vybraná hlína je pod tím příkopem udělaná do takové meze, která je následně osázená stromy a keři. Jednak aby to zpevnily a dále plnily funkci remízku pro drobnou zvěř. Snažila jsem se tak přírodě vyjít vstříc,“ popisuje Jurová.

Martina Jurová z Ježkovic využila na svejly příspěvek od kraje

Na takzvané svejly využila příspěvek od Jihomoravského kraje. O dotace na boj proti mohou obce, spolky nebo drobní farmáři zažádat do konce tohoto týdne. Zatímco loni bylo v dotačním programu vyčleněno 8 milionů korun, letos je to 20 milionů.

„Z celkové částky je v dotačním programu vyčleněno 12 milionů na zadržení vody v krajině, na podporu péče o zeleň pak 3 miliony a 4 miliony jsou určeny na projektovou dokumentaci těchto aktivit. Milionem korun chceme podpořit vznik koncepčních dokumentů,“ doplňuje mluvčí kraje Michal Cagala.

Spustit audio

Související