V Národním parku Podyjí začali zimovat někteří tažní ptáci

Stále teplejší zimy ovlivňují tah ptáků do teplých krajin. Vyplývá to z pozorování zoologů v Národním parku Podyjí.

Letos totiž sečetli nejvíce zimujících druhů, především vodních opeřenců. Někteří se na březích Dyje objevili vůbec poprvé. Překvapilo je také množství červenek nebo rekordní počty severských kachen.

Čtěte také

Některé druhy jsou natolik vzácné, že jejich výskyt v NP Podyjí nejspíš překvapí. „Letos to byl lžičák pestrý, což je kachna s typickým zobákem – zaznamenali jsme tři jedince  u mostu pod Hardeggem. To jsme měli opravdu štěstí, že jsme je tu viděli,” říká zoolog Zdeněk Mačát.

„Zaznamenáváme druhy, které běžně táhnou na zimu do Středomoří. Překvapil nás zvýšený počet zimujících červenek, rehků, ale i sluk či bekasin, což jsou druhy, o kterých by se nám před několika lety ani nezdálo.“ Vliv na to má bezpochyby zvyšující se teplota.

Lžičák pestrý - samec

Kachničky mandarinské jsou v České republice nepůvodním druhem. „Jsou druhem, který se tady etabloval. Buď zimují v hejnu březňaček (kachen divokých), nebo ve společném hejnu kachniček mandarinských,“ dodává Mačát.

Pozorovatelé hlásí i rekordy co do počtu jedinců. Stovky hvízdáků eurasijských napočítali v lednu na Novomlýnských nádržích a odkalištích cukrovaru v Hrušovanech nad Jevišovkou.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související