Farmář nebo překupník? To musí ohlídat pořadatel trhů

Farmářské trhy stále lákají zákazníky. Čím zákazníky přitahují a jak si organizátoři trhů zajišťují, že si zvou skutečné farmáře?

Lidé mají stále zájem o nakupování na farmářských trzích. Jen v Brně je pravidelně pořádá zhruba třetina městských částí. A přidávají se i další obce na Brněnsku.

Zákazníci při nakupování ale musí důvěřovat pořadatelům trhů, zda zvou opravdové farmáře a ne jen překupníky potravin.

„Zboží úplně jinak voní, než v obchodě. Mám pocit, že zelenina opravdu přišla do styku s reálnou půdou a s reálným sluníčkem,“ tvrdí jedna z pravidelných návštěvnic trhů, která se představuje jako Eva. Další nakupující připadají potraviny kvalitnější než v supermarketu a vyhledává hlavně vyzkoušené prodejce.

Obě také čas od času zavítají i na farmářské trhy, kterých je v Brně stále víc. Loni na podzim je začali pořádat například v městské části Vinohrady. Po několika měsících provozu museli začít navyšovat počty stánků.

„Počty vystavovatelů nejsou konstantní. Nikdy jsme nešli pod dvacet stánků, ale běžně tam bývá třicet a více vystavovatelů. Museli jsme dokonce rozšiřovat výstavní plochu," říká starosta městské části Vinohrady Jiří Čejka (ČSSD).

Přiznává zároveň, že se někdy přetahují o prodejce a možná i o zákazníky se sousední Líšní. Čím více trhů vzniká, tím více si mezi sebou rozmělňují návštěvnost. Trhovců, kteří se účastní pouze farmářských trhů, navíc není mnoho. Na Vinohradech si proto prodejce prověřují, aby na trhy nejezdili jen překupníci.

„V některých kategoriích, například u sýrů, kozích sýrů, mléčných výrobků to děláme i tak, že zveme už osvědčené farmy. A nejlepším prubířským kamenem jsou sami nakupující,“ dodává Čejka.

Uzeniny na Zelňáku: lidé se za nimi teprve učí chodit

Podobné zkušenosti mají například i organizátoři farmářských trhů ve Šlapanicích na Brněnsku. V takových obcích nebo městských částech se farmářské trhy konají zpravidla jednou za měsíc. V centru Brna je výjimkou Zelný trh, kam chodí farmáři několikrát týdně. Vyhrazenou mají vrchní část náměstí.

„Prodejců tam zatím není tolik, máme tam tři zajímavé prodejce uzenářských výrobků, které mají řadu ocenění. Ale nejsou tam každý den, protože tohle Zelný trh nikdy nenabízel, tak se zároveň učí zákazníci za tímto sortimentem chodit,“ vysvětluje Jasna Flamiková, místostarostka městské části Brno-střed ze Strany zelených.

Farmářský trh v Unhošti na Kladensku (1) - prodej ovoce

Farmářské i další venkovní trhy kontroluje pravidelně Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Loni zkontrolovali 1460 stánků na téměř pěti stech tržnicích v Česku a odhalili na nich 115 nedostatků, které se týkaly hlavně nedodržení hygienických předpisů. Zda na trzích ale opravdu prodávají farmáři, to kontroloři zjišťovat nemůžou.

„Farmářský trh z hlediska zákona je venkovní prodej jako každý jiný. Nejsou zde žádné zvláštní standardy. Pokud pořadatel farmářského trhu slibuje návštěvníkům této tržnice nějaký zvláštní charakter potravin, jako například že se jedná o bio produkci nebo o regionální produkci, je to čistě na pořadateli, aby tyto vlastnosti u nabízených produktů zajistil,“ upozorňuje mluvčí inspektorátu Pavel Kopřiva.

Zákazníkům proto nezbývá, než důvěřovat pořadatelům, že na farmářské trhy žádné překupníky nepustí.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio