Elektrárnu Dlouhé Stráně si můžete při návštěvě prohlédnout osobně i ve virtuální realitě

14. červen 2024

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně v Jeseníkách v Olomouckém kraji patří už léta mezi nejnavštěvovanější místa u nás. Pro letošní rok zde připravili pro turisty novinku v podobě Watertour, tedy virtuální prohlídky i těch nejskrytějších míst tohoto technického kolosu. A také jejího překrásného okolí. A to z perspektivy, kterou by jinak nezažili.

Původ exkurzí za pomocí virtuální reality do některých provozů elektrárenské společnosti ČEZ, která Dlouhé Stráně provozuje, musíme hledat zejména v elektrárnách jaderných. I tam je velký zájem o prohlídky, které se však z důvodu bezpečnosti konají jen velmi omezeně. Přesto chtěli technici ukázat i nejskrytější místa elektrárny, aby mohli vysvětlit, jak celé zařízení funguje, a tak vznikl nápad využít speciální brýle a nabídnout návštěvníkům pohled do elektrárny prostřednictvím virtuální prohlídky.

„Ten nápad se setkal s velkým úspěchem a tak jsme se rozhodli jej využít i na další velmi navštěvované elektrárně v našem portfoliu, na Dlouhých Stráních,“ vysvětluje vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková. A tak vznikla Watertour, virtuální prohlídka největší vodní elektrárny u nás.

Let nad nádrží i cesta vody

Virtuální prohlídka Dlouhých Strání je součástí běžných návštěv elektrárny. Průvodci pomohou návštěvníkům s výběrem typu prohlídky a s nastavením speciálních brýlí. A pak už se turista promění v ptáka, který se ocitne vysoko nad horní nádrží elektrárny a může si prohlédnout nejen nádrž, ale i okolní hory, včetně nedalekého Pradědu s ikonickým vysílačem.

Pohled na vysílač na Pradědu od horní nádrže

Postupně se pak dostane do útrob elektrárny a to nejen těch, které může vidět při běžné exkurzi, ale i do míst, kam se člověk dostane opravdu jen výjimečně. Neuvěřitelným zážitkem se tak stává například cesta s kapkou vody přivaděčem z horní nádrže do dolní přes turbínu v několika okamžicích či pohled do turbíny přímo za chodu. Navíc se návštěvníci mohou imaginárně projet výtahem ve skalním masívu z elektrárny až k horní nádrži nebo navštívit další skrytá místa technického kolosu.

Zajímavé je, že kromě virtuálních prohlídek Přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně přímo na místě počítají pracovníci infocenter ČEZ s tím, že jim virtuální realita umožní cestovat s „prohlídkou“ přímo za zájemci, například do škol či vzdálenějších míst, odkud je pořádat klasickou exkurzi náročnější.

Vstup do elektrárny vede dlouhým tunelem

Přesto je návštěva elektrárny Dlouhé Stráně in natura skutečným zážitkem a to nejen pro milovníky techniky, ale i pro obdivovatele krás hor. Je to koneckonců právě tato jedinečná kombinace, která sem rok co rok láká desetitisíce návštěvníků. Proto je také v případě zájmu o exkurzi potřeba zaregistrovat se předem.

Spustit audio