Ecce Homo - Oscar Wilde

16. říjen 2004
Ecce homo

Irský lékař a bohém William Wilde a Jana Francesca Elgee, spisovatelka a básnířka, se přesně před sto padesáti lety stali rodiči dítka, které po obou z nich a možná ještě po některých dalších předcích podědilo literární nadání, ale také kontroverzní povahu. Tehdy se totiž narodil Oscar Fingall O'Flahertie Wills Wilde, jak se jmenoval celým jménem tento irský spisovatel, dramatik a básník.

Podle tradic lepších britských rodin byl v jedenácti poslán na internátní střední školu. Již tady prokázal nadání k humanitním oborům a nechuť k matematice a sportu. Vysokoškolská studia začal v Dublinu, pokračoval pak v Oxfordu, kde se zaměřil na klasickou filologii a také se začal věnovat literární tvorbě. Již v dětství se Oscar Wilde stranil svých vrstevníků a uchyloval se do báječného světa své fantazie. Jako romantik odmítal pragmaticky přijímat okolní svět a na tom také postavil svoji pozdější popularitu. Stal se oblíbeným lvem salónů, jeho vtip a ironie mu otevíraly dveře nejlepších adres londýnské společnosti. Ale také proti němu popouzely snoby, jejichž intelektuální nedostatečnost dostávala těžké direkty od Wildeova intelektu. Chybělo však stále jedno. Již samostatný mladý muž ještě ve 27 letech pociťoval nedostatek finančních prostředků, psaní zkrátka nevynášelo tak, aby jej uživilo. V r. 1881 proto odjel na přednáškové turné do Ameriky, kde byl uvítán nadšeně a opěvován tiskem i ve společnosti. Byla to velká událost a Jiří Brdečka fiktivní epizodu z pobytu Oscara Wildea na Divokém Západě roztomile zapracoval do románu Limonádový Joe.

O. Wilde

I když se v prvních letech jeho manželství mohlo zdát, že se Oscar Wilde zklidnil a konečně usadil, jeho životní styl se i nadále vymykal způsobu života, který se od něj očekával. Svoji krásnou ženu Constance, jež mu porodila dva syny, si prý vzal z potřeby mít kolem sebe neustále publikum. Když se konečně vymanil díky úspěchu svých divadelních her z finančních problémů, narazil zase na nepochopení společnosti, která nemá ráda osobnosti, příliš se vymykající. A Oscar Wilde vyčníval velmi nápadně. Z neznalosti lékařského pozadí homosexuality soudili lidé, že jeho výstřednost jde tak daleko, že už mu nestačí ženy, a proto se ve společnosti stále častěji objevuje ve společnosti mladíků. Ještě více pohoršovalo, že mezi nimi nakonec vynikl půvabný Bosie, lord Alfréd Douglas. Otec Douglas to cítil jako těžkou urážku a podle toho se také choval. Svůdce zahrnoval nejprve v korespondenci a poté i na veřejnosti celými sériemi nevybíravých urážek. Wilde odpověděl žalobou, ale v průběhu soudního procesu se ze žalujícího stal obžalovaným a posléze odsouzeným. Ve střetu citů s pokřivenou morálkou viktoriánské Anglie nemohl náhle osamělý básník zvítězit. Na dobu jeho pobytu ve věznic i zůstala ve světové literatuře památka - Balada ze žaláře v Readingu. Z Londýna na kontinent odešel psychicky nalomený člověk, který se snad ani nesnažil získat zpátky duševní rovnováhu. Poslední měsíce života a zejména pak jeho smrt byla výsledkem pomsty průměrných, které svým dílem i celým životem zesměšňoval.

Oscar Wilde s lordem Douglasem

Oscar Wilde zemřel před více než sto lety, ale i z té doby k nám promlouvá svým osudem i dílem více než živě. Hezký den!

Spustit audio

Více z pořadu