Ecce Homo - německá selská válka

1. červen 2004
Ecce homo

Před 480 lety započala vzbouřením sedláků v jižním Německu slavná německá selská válka. Vzpoury, většinou špatně připravené a obvykle neúspěšné, byly v předreformačním Německu pravidlem. Jednalo se hlavně o povstání "selských dřeváků" (Bundschuh) chudých obyvatel venkova, dychtících po svobodách a privilegiích, jaké měli nedalecí Švýcaři.

Selské nepokoje tentokrát začaly v srpnu 1524 v hrabství Stühlingen, posléze na Horním Rýně v okolí Waldshutu, začátkem roku 1525 se rozšířily do Horního Švábska, kde také vznikl program Dvanácti artikulů . Ve Francích byl vypracován proslulý Heilbronnský program požadující, aby církev byla zbavena veškeré světské moci, a zdůrazňující správní a mocenský význam říšských měst. Selská válka pak zasáhla další území říše, zvláště Sasko a Durynsko, a také Tyrolsko, kde působil nejradikálnější z povstalců, Michal Gaismar. Selský odboj byl velmi roztříštěn a úplně mu chybělo jakékoliv centrální vedení. Všechny jednotlivé vzpoury sedláků byly motivovány pokusem o zlepšení jejich sociálních poměrů. Sedláci byli inspirováni myšlenkami reformace, formulovanými jedním z nejradikálnějších teologů reformace Thomasem Münzerem, bojovali za své "božské právo" a za boží stát na zemi, ve kterém si budou všichni lidé rovni.

Logo

Některé požadavky selských programů podporovalo tu a tam i měšťanstvo, a místy dokonce i šlechta, pokud ji nějak oslovily ideály reformace. Šlo však spíše o výjimky. Dvanáct artikulů sedláků, zformulovaných v březnu 1525 v Memmingenu, vyžadovalo mimo jiné zrušení nevolnictví a odstranění "nespravedlivých dávek", též svobodu lovu, rybolovu a těžby dřeva v lesích. Heilbronnský program formuloval i požadavky reformy hospodářského života včetně sjednocení měny a měrových a váhových jednotek a zrušení vnitřního cla. Sedláci ve svých požadavcích projevovali i ochotu ke kompromisu a požadovali, aby se s nimi vyjednávalo. Na druhé straně se jejich povstání nevyvarovalo plenění zámků a klášterů, a tak je nejprve opustili spojenci z řad šlechty a měst a nakonec se přímo obrátili proti nim. I Luther, odsuzující sklon povstalců k nepořádkům, je r. 1525 zavrhl. Šlechta se spojila s knížaty, luteránským knížetem hessenským a katolickým saským vévodou a v květnu a červnu 1525 porazila postupně jeden vzbouřený houf sedláků po druhém.

Logo

Německé selské válce padlo za oběť kolem 100 000 lidí, přičemž někteří vůdci sedláků, jako byli Thomas Münzer, Heinrich Pfeiffer byli po porážce popraveni. Jen rakouští chudí pokračovali v boji až do r. 1526, získali však jen málo a byli rovněž potlačeni. Tak byl ze světa zprovozen program, který radikálně požadoval: "Všimni si, že původci všeho lichvářství, zlodějství, všech loupeží jsou naši páni a knížata. Přivlastnili si veškeré tvorstvo. Ryba ve vodě, pták ve vzduchu, všechno, co roste na zemi - všechno musí náležet jim. Proto rozšiřují mezi chudými boží přikázání říkajíce, že bůh přikázal: nepokradeš!; na ně samé se to však nevztahuje, ačkoliv dřou kůži i maso z chudého oráče, řemeslníka, ze všeho živého. Všechna moc musí být odevzdána prostému lidu." Hezky se to poslouchá, ale ty následky. Hezký den!

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.