Dvě stáda poníků nově obývají Podyjí. Mají zachránit unikátní biotopy

Národní park Podyjí na Znojemsku má od včerejška nové obyvatele. Z Anglie tam ochránci přírody převezli jedenáct divokých koní.

Po havranickém vřesovišti na Znojemsku se nově pasou divocí koně. Ochránci přírody je převezli z anglického Exmooru a lichokopytníci mají pomáhat udržovat krajinu v její původní podobě.

Celkem jedenáct koní urazilo za dva dny 1700 kilometrů ve speciálním kamionu. Byli rozděleni do dvou stád po pěti. První stádo, hřebec a čtyři klisny, bylo vypuštěno právě v oblasti Havraníků, druhé stádo tvořené hřebcem a pěti klisnami zamířilo poblíž Mašovic.

Speciální kamion překonal 1700 kilometrů za dva dny.

„Vypadají velmi dobře, jsou fyzicky pěkní, naplňují charakteristiku plemene. Po cestě jsou vyhublí, což je normální,“ konstatoval Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd.

Lokalita se nachází v Národním parku Podyjí a je unikátní svými biotopy - jsou zde stepní trávy a vřesoviště. Dlouhá staletí se podobné plochy udržovali intenzivní pastvou. Ve dvacátém století ale pozemky začali zarůstat.

Po dvou dnech konečně ve volném výběhu.

Správa národního parku na některé části území využívá ovce nebo kozy. Ty se ale nedokáží pást dostatečně efektivně. Divocí koně jsou proto optimální volbou. Navíc je tady členitý terén, který by se musel udržovat jen s použitím techniky a to na malých plochách. To by se také prodražilo. Koně jsou proto podle organizátorů levnější a lepší variantou.

„Teď si musí zvyknout na úplně jinou vegetaci, jiné vůně, ale i jinou řeč. Tito koně jsou zvyklí na lidi, nejsou divocí jako jiní koně, které jsme přivezli. Proto dokážou rozlišit i rozdíl v řeči,“ dodal Jirků.

Jedenáct koní je rozděleno do dvou stád. V Havraníkách vypustili pětičlennou skupinu koní.

V Česku se jedná o unikátní záležitost. Společnost Česká krajina společně s dalšími organizacemi začala pracovat na přípravách v roce 2015 - pilotní projekt spustili ve středočeských Milovicích. Po letech jednání s anglickými kolegy dnes po třech letech v Podyjí koně vypustí právě v Havraníkách a v nedalekých Mašovicích. Celkem budou koně spásat plochu 70 hektarů.

autor: tip
Spustit audio

Související