Dva obří komíny vyrůstající ze země. Tak vypadají historické vápenné pece ve Vendryni

15. prosinec 2014

Ve Vendryni na Třinecku na severu Moravy můžete vidět „Wopienky“. Tak místní říkají vápenným pecím, které tu stojí už skoro dvě stě let. Po dlouhá léta sloužily k pálení vápna z vápence, který se těžil ve zdejších lomech a sehrál důležitou roli v rozvoji místního průmyslu. Obec Vendryně leží přímo u česko-polské hranice a většina lidí tady hovoří hravě oběma jazyky a nejčastěji místním nářečím.

Nechybělo mnoho a dvanáctimetrové pece kruhovitého tvaru před pár lety padly k zemi. Obec se naštěstí zasadila o jejich záchranu, pece prošly rekonstrukcí a dnes jsou kulturní památkou, která připomíná historii těžkého průmyslu na Třinecku.

Historické pece ve Vendryni mají tvar komínů

„Je to specifikum, protože to rozhodně nemají v každé dědině,“ říká starosta obce Bohuslav Raszka. „Pece se tu postavily, protože tady byl vápenný lom a přepálené vápno se z pecí začalo vozit koňmi do hutí a železáren v Třinci. Až do té doby byla Vendryně větší než Třinec.“

Obě pece fungovaly na stejném principu – dole byl rošt a nahoře se do pece sypal vápenný kámen. Ten spolu s uhlím a dřevem postupně prohoříval a chemickou reakcí vznikalo pálené vápno.

„Pamatuju se, že mi bylo šest let, když mě tady tatínek k pecím přivedl. Z pecí se pořádně kouřilo. To bylo v roce 1965, kdy se v nich vypalovalo naposled,“ vzpomíná Bohuslav Raszka.

Dnes se historické vápenné pece, které leží asi dva kilometry od centra Vendryně, nacházejí na naučné stezce „Za krásami vendryňské přírody“ a jsou také jednou ze zastávek místních cyklostezek, které křižují česko-polské příhraničí.

autor: čan
Spustit audio