Dřevěné modely hub a ovoce v Brně

17. červen 2007

Poznat houby českých lesů a seznámit se s některými odrůdami ovoce, které se u nás pěstovaly v 1. polovině minulého století a dnes už patří historii - to je příležitost, kterou návštěvníkům nabízí výstava " Houby a ovoce v dřevěných modelech Josefa Rulíška". Expozici je možné vidět v Moravském zemském muzeu v Brně až do 22. září. Sestavena je z části prací, které známý moravský řezbář ve 20. a 30. letech vyřezal pro potřeby muzea, a jak tvrdí vedoucí houbařské poradny Vladimír Antonín, je zcela unikátní.

Na výstavě jsou modely hub a ovoce vyřezávané z lipového dřeva. "Jsou to jediné dřevěné modely hub a ovoce na světě," říká Vladimír Antonín Podle něj je to jednak příklad velice jemné řezbářské práce a navíc jsou tyto modely naprosto věrné svým předlohám. Asi nejsložitější a obdivuhodné jsou přesně vyřezané lupeny hub a věrnost originálu podtrhuje například i slimák. Většina modelů hub vznikla na zakázku na výstavní materiál.

Exponátů je dohromady zhruba 400 v depozitáři. Na samotné výstavě je jenom část z nich a modelů ovoce je kolem 40 kusů. Většinu z exponátů tvoří běžnější houby. Řezbář je totiž vyřezával podle živých předloh. Návštěvníkům by to mělo podle Antonína posloužit nejenom jako potěšení z krásné řezbářské práce , ale i jako zdroj poučení. Co se týká ovoce. Je možné tam vidět například dřevěné jabloně a hrušky či švestka nebo třešeň. Jsou to většinou sorty, které byly pěstovány ve 30. letech minulého století. Mnohé z nich už zmizely. Výstava je tak zároveň dokladem téměř tradičních odrůd, které tady na Moravě byly.

Spustit audio