Dobrovolníci obnovují prales, vlastní ho přes 30 hektarů

Dobrovolníci obnovují vzácný prales na hřebeni Bílých Karpat u Valašských Klobouk.

V Bílých Karpatech obnovují původní prales Ščúrnica. Je to součást projektu Týden pro divočinu. Dobrovolníci z Hnutí Duha tam ošetřují mladé stromky i zachované části staletých porostů. Ochráncům přírody se u Valašských Klobouk podařilo vykoupit několik desítek hektarů luk a jedlových bučin. Ty v budoucnu ponechají bez zásahů přirozenému vývoji.

Jedním z dobrovolníků je i Markéta Čechová. „Na tomto místě jsem poprvé, ale už po čtvrté jsem na týdnu pro divočinu. Předtím jsem byla pokaždé jinde. Na Šumavě, v Radějově a na Kralickém sněžníku. Moc se mi to tady líbí, příroda krásná. Miluju Bílé Karpaty,“ usmívá se.

Dobrovolníci budou chránit malé náletové stromky pomocí pletiva, které chystá další brigádnice – Alice. „Bílé Karpaty trochu znám a toto místo jsem si speciálně vybrala, chtěla jsem jet právě sem. Působí na mě výborně. Myslím si, že je to jedno z nejhezčích místo co máme,“ pochvaluje si.

Miroslav Janík organizuje obnovu bělokarpatských pralesů.

Instrukce účastníkům rozdal Miroslav Janík z ČSOP Kosenka z Valašských Klobouk. Místo, kde se všichni sešli, je Stráž. Nedaleko je Dobšena a Ščúrnica, ta je za kopcem. Právě tam se snaží o obnovu a zachování původních bělokarpatských lesů.

Bukový prales.

„Teď už je to veselejší, po dvanácti letech. Dneska na Ščúrnici máme vlastnickými právy pod kontrolou už 35 hektarů lesa. Také díky paní Sedláčkové, která nám dala velkorysý dar, který jsme tady i investovali do spojení lučních rezervací Javorůvky Dobšena. Je tady další nestátní soukromá rezervace Českého svazu ochránců přírody. To je ta Stráž. Takže tady máme zhruba dalších pět hektarů velmi důležitého lesa, který chrání a spojuje luční rezervace na jižní straně i na té západní,“ vysvětluje Miroslav Janík.

V karpatských pralesech převládají bučiny.

Na Stráži ochránci našli přirozenou obnovu z původních porostů, které jsou velmi pestré a bohaté.

„Les nám dává za pravdu. V okolí byl sem tam nějaký ten buk, jedle, ale ona migrují i semena. V loňském ročníku toho týdne jsme udělali takovou zkušební oplocenku, velkou asi patnáct na deset metrů. Letos jsme napočetli 440 semenáčků osmi rozhodujících druhů pro Karpaty,“ popisuje Janík úspěchy snahy o obnovení pralesa.

autor: rv
Spustit audio