Dobrovolně hlídkují na přehradě a pomáhají zraněným i těm, kdo se propadnou ledem

Led na Brněnské přehradě je zatím tak pevný, že unese kromě bruslaře nebo běžkaře i čtyřkolku. Na ní o víkendech hlídkují dobrovolníci z Vodní záchranné služby. Letos mimořádně i v zimě, aby dohlíželi na sportovce a případně jim pomohli, pokud se na přehradě zraní. Na objížďku čtyřkolkou vzali vodní záchranáři i našeho reportéra.

Zamrzlá Brněnská přehrada letos vzbudila u lidí velký zájem a o víkendu na ni někdy vyráží i stovky zájemců. V lednu na ně začali dohlížet vodní záchranáři ze stanice pod Kozí horkou.

„Leží strategicky v polovině vodní laguny, takže odsud máme dobré výjezdové časy. Máme tu zavedené víkendové služby a sloužíme jako síla první reakce, kdy jsme první u toho zraněného, vyšetříme ho a následně pomáháme s transportem pro zdravotnickou záchranou službu, kde ho předáváme, pokud si to to zranění vyžaduje. Pokud je to drobnější zranění, tak člověka předáme do péče blízkých, kteří si ho pak odvedou.“

Vodní záchranáři na Brněnské přehradě jsou dobrovolníci

Záchranáři museli zasahovat u dvou případů, kdy se lidé zranili při pádu na ledu. Přehradu objíždí po ledě na čtyřkolce. Na ní sedí vždy dva členové vodní záchranné služby, oba oblečení do tzv. suchých obleků, do kterých se nedostane voda. Jeden z nich vozí na zádech lékárničku.

Reportér Tomáš Kremr v plné zimní výbavě vodního záchranáře

„Hledáme nějaká místa, kde je třeba vidět trochu ta voda, nějaký tmavší fleky na tý ploše. To jsou místa, kde led nejvíc taje, nahromadí se tam teplejší voda a tam nejvíc hrozí prolomení ledu. Na taková místa by lidé neměli chodit,“ upozorňuje vodní záchranář Petr Zelinka.

Základna vodní záchranné služby

Pokud se pod člověkem led propadne, je každá vteřina drahá. „Pokud má člověk na sobě normální oblečení, v ledové vodě velice rychlé promrzá a je navíc v určitém šoku. Když k člověku jdeme, musíme rozložit svou váhu, takže ležíme na ledu nebo na žebříku a plazíme se k tomu průlomu. Člověku pak podáme nějakou pomůcku a vytahujeme ho postupně ven,“ popisuje Ondřej Brunn.

Z přítomnosti záchranářů mají návštěvníci přehrady většinou dobrý pocit. Pochválila je například Jitka Nedorostková: „My jsme se o nich bavili, když jsme sem šli, jestli jsou dobrovolní, nebo ne. A obdivuju to, že někdo stráví svůj čas dobrovolně záchranou někoho, kdo by to fakt mohl potřebovat.“ Vodní záchranáři budou u Brněnské přehrady hlídkovat, dokud na ní bude dost pevný led, na kterém se dá sportovat.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio