Do brněnských tramvají míří nový hlas

26. srpen 2015

Dnes poprvé bude cestující v brněnské dopravě provázet nový hlas, který patří Tomáši Peterkovi. Porovnejte, jak si stojí ve srovnání se svými předchůdci.

V tramvajích, trolejbusech a autobusech se však neobjeví naráz. „Protože tento proces není možné zvládnout například v průběhu jedné noci, bude přehrávání nového hlasu probíhat postupně po dobu několika dní,“ potvrdila mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová. Čistě v podání Tomáše Peterky, který nahráváním strávil několik měsíců, bude brněnská doprava od 1. září.

Tomáš Peterka je v pořadí třetím hlasem, který brněnskou dopravou cestující provází – nepočítáme-li samozřejmě jednorázové zajímavosti. Těmi byla různá přání či třeba upozornění na výluky, které se objevily i v podání jiných lidí. Takto například účinkoval redaktor brněnského studia Ivan Holas, když informoval o výluce na ulici Milady Horákové.

Hlavní účinkující ale byli před Tomášem Peterkou dva – tím prvním byl Jan Křapa, dlouholetý hlasatel brněnského rozhlasu. Jeho slova zněla od začátku 90. let ještě z magnetofonových pásků, které pouštěli sami řidiči.

Zhruba po třinácti letech ho nahradil další hlas spojený s brněnským rozhlasem. Patřil paní Jarmile Černocké, jejíž hlášení už naplno pouštěly počítače, které také ze slov skládaly celé věty. Paní Černocká loni ve věku 72 let zemřela, a protože bylo potřeba nahrát nově vzniklé stanice a varování, hledal dopravní podnik nový hlas.

O vítězi rozhodovala porota i hlasování veřejnosti. A vyhrál Tomáš Peterka, který s Českým rozhlasem také spolupracuje, byť s jeho královéhradeckým studiem. A vy si můžete z ukázek, které získal kolega Tomáš Jelen, vybrat, jak zní v podání všech tří hlasů ohlášení zastávky Malinovského náměstí.

autoři: jel , Miloš Šenkýř
Spustit audio