Do Brna se vrací kulturní život. Na jaké projekty se mohou lidé v létě těšit?

Do Brna se společně se současným i plánovaným rozvolňováním opatření proti koronaviru vrací kulturní život. Radní tento týden doporučili schválit příspěvky kulturním organizacím. Ty plánují hrát, zpívat nebo tančit pod širým nebem. Na jaké projekty se mohou lidé toto léto těšit?

V židenickém areálu Nové zbrojovky má vzniknout Industra Open Stage. Ta nabídne taneční nebo pohybová vystoupení. Své inscenace by zde mělo předvádět například Divadlo Feste. Hlavní program je naplánovaný od června do září a k vidění budou 3-4 představení týdně. Dalším kulturním projektem je Brno živě. Tato akce nabídne až 60 koncertů po celém městě. Hrát by se mělo v ulicích, parcích nebo na náměstích.

Svoji venkovní scénu letos buduje také Buranteatr. Zájemci jej od léta najdou v areálu bývalého minigolfu vedle Stadionu v Kounicově ulici. Scéna nabídne kromě divadla a koncertů také řadu přednášek, workshopů a uměleckých instalací. K vidění budou i absolventská představení Studia Marta Janáčkovy akademie múzických umění a naplánované je také hostování řady souborů z České republiky a ze Slovenka.

Divadla pod širým nebem

Tradiční letní scénu nabízí Divadlo Bolka Polívky. Ta bude letos trvat od 12. června do 15. srpna. Diváci ji najdou nově v amfiteátru na Kraví hoře. Kromě Brna vyrazí herci také na slavkovský zámek a do Mikulova.

Venkovní představení slibuje i brněnské Národní divadlo. Na nádvoří hradu Špilberk odehraje operu Lazebník sevillský. Kromě toho nabídne i baletní vystoupení Romeo a Julie v Biskupském dvoře. Tam od konce května do 29. srpna vystoupí mimo jiné Městské divadlo Brno nebo třeba pražské Divadlo bez zábradlí a Divadlo na Vinohradech.

Kulturou to bude v květnu a červnu žít také na dvoře divadla Husa na provázku. Kromě nové inscenace Setkání spiklenců je na programu i několik představení pro děti a hudební produkce.

Jak si uspořádat ve městě vlastní hudební produkci?

Minulý rok spustilo město Brno projekt nazvaný Plug and Play. Kvůli koronavirové pandemii a zákazu shromažďování se o něm moc nemluvilo. Spočívá v tom, že si na internetových stránkách může kdokoliv zdarma zarezervovat nějaké z nabízených míst a po vyplnění formuláře tam uspořádat koncert. Na výběr je v současnosti deset lokalit v celkem čtyřech městských částech. Organizátor tam zároveň zjistí kapacitu daného místo nebo jeho vybavení. Od 1. června chce město odstartovat vylepšenou verzi projektu. V současnosti radní řeší, jak je to s pořádáním tohoto typu nekomerčních akcí a vládními opatřeními.

autor: Petr Uhlíř
Spustit audio

Související