Diecézní muzeum v Brně ukazuje dosud nevystavovaný obraz Trůn milosti připisovaný Alfonsu Muchovi

17. červen 2019

Diecézní muzeum v Brně poprvé vystavuje Muchův Trůn milosti, který měl namalovat pro ivančickou farnost na konci 19. století – několik let před zahájením studia na mnichovské akademii.

Muzeum údajné Muchovo dílo ukazuje návštěvníkům v nové expozici Dokonalá Jednota – Zobrazování Nejsvětější Trojice ve výtvarném umění.

V roce 1880, tedy dva roky poté, co Alfons Mucha nebyl přijatý na Akademii výtvarného umění v Praze pro nedostatek talentu, vzniklo vyobrazení Nejsvětější trojice. Dole v rohu podepsaný Alfonsem Muchou.

Obraz Trůn milosti připisovaný Alfonsi Muchovi

„Sám se v té době živil jako malíř opon a divadelních kulis ve Vídni, takže i na tom obrazu je dost patrné právě to divadelní prostředí. Vidíme tam roucho, které je hodně zjednodušené, ve stylu právě divadelních kulis,“ popisuje okolnosti tvorby obrazu ředitel Diecézního muzea Martin Motyčka.

Obraz našli před lety pracovníci muzea při inventarizace uměleckých děl na faře v Ivančicích. Byl pokrytý velkým nánosem prachu, jak popisuje konzervátorka Arcidiecézního muzea Ludmila Dufková „Obraz v dezolátním stavu a hodně poškozený, tak jsme si říkali, jestli je to opravdu Alfons Mucha.“

Restaurátoři obraz postupně obnovovali a teprve při této výstavě nastala příležitost ukázat olejomalbu veřejnosti. Je to jediné dílo Alfonze Muchy, které muzeum ve svých depozitářích má.

Obraz Nejsvětější Trojice od Alfonse Muchy

„Tento obraz je unikátní i tím, že se jedná o ranou tvorbu Alfonse Muchy. Podle toho, co jsme dopátrali, tak existuje ze stejného roku pouze jediný obraz – portrét jeho sestry a ještě malá kresbička z dětství,“ dodává ředitel diecézního muzea Martin Motyčka.

Mezi další unikáty na této výstavě patří obraz Nejsvětější trojice jako osoby se třemi tvářemi, z počátku 17. století

Výstava v kryptě katedrály sv. Petra a Pavla je návštěvníkům přístupná denně mimo pondělí až do konce září.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.