Dětem s ortopedickou vadou by brzy mohly pomoci speciální boty. Brněnští vědci je testují na skupině batolat

Speciální boty pro děti s vrozenou ortopedickou vadou testují vědci z Masarykovy univerzity v Brně. Nově vyvinutá obuv by měla urychlit léčbu vbočených kotníků, které postihují až 10 % batolat. Zatím výzkumníci na skupině dětí provádí první měření, aby zjistili, jestli budou boty skutečně účinné.

Malá Jasmínka začala dělat první krůčky zhruba před třemi měsíci. Tehdy na fakultě Sportovních studií absolvovala první kontrolní měření. Teď ji čeká druhé a následovat bude ještě třetí. Patří do skupiny zdravých dětí, které výzkumnice Marta Gimunová v rámci testování sleduje.

Na speciální desce se měří chůze dítěte

„Budeme zkoumat rozdíly v té první chůzi u čtyř skupin dětí. Dvě skupiny jsou děti bez ortopedického problému, polovina děti s valgozitou kotníku. Budeme ještě rozeznávat skupinu, která nosí běžnou obuv a ta druhá skupina bude nosit naši testovanou obuv. Potom uvidíme tu efektivitu.“

Jednotlivá měření trvají zhruba 20 minut. Jasmínku na ně vodí tatínek Tomáš Kalina. „Tím, že sám vím, jak je těžké sehnat účastníky výzkumu, tak jsme se nabídli a Jasmínka se stala součástí svého prvního výzkumu jako výzkumná jednotka.“

„Teď měříme chůzi toho dítěte. Máme speciální měřící desku, která je zabudovaná do chodníku. Na té se díváme jaké je rozložení zátěže při došlapu na jednotlivých částech chodidla,“ pokračuje Gimunová.

V čem jsou boty jiné

Výzkumnice Marta Gimunová se speciálními botičkami

„Na první pohled by až tak zvláštní nebyly. Uvnitř botičky je přizpůsobená stélka, která pomáhá lepšímu postavení patní kosti a při došlapu vede k posilování svalů, které drží kotníky. V současnosti se valgozita řeší hlavně masážemi, tejpováním. Ta testovaná obuv je vlastně doplňkem k těmto metodám,“ vysvětluje výzkumnice.

Celkem chtějí vědci otestovat stovku dětí. Padesát zdravých a padesát s diagnózou. Zatím se jich ale k měření přihlásila zhruba polovina.

 „Přihlašovat se dá ještě skrze e-mailový kontakt. Budeme hledat dětí, které začnou chodit první samostatné kroky do prostoru až do února 2020. Potom bude trvat sedm měsíců, než dojdeme k poslednímu měření. Poté bude následovat vyhodnocení výsledků,“ uzavírá Marta Gimunová.

Pokud se účinky speciální obuvi v testování potvrdí, mohly by se boty začít prodávat zhruba za dva roky.

autor: Ivana Chatrná
Spustit audio

Související