Dali byste si víno v plechovce? Výrobce cílí hlavně na mladé lidi

Na český trh míří víno v plechovkách. V těchto dnech chtějí výrobci prodat první kusy. Co na to říkají ostatní vinaři?

Dvě deci vína každý večer prý pomáhají ke zdraví a dlouhověkosti. Dokážete si představit, že byste tento nápoj místo z klasické vinné sklenice pili z plechovky? Budete mít možnost. První česká firma uvádí víno v malých plechovkách na trh.

V těchto dnech doputují balení k těm, kdo si je objednali s předstihem. Podle vinařů ale lidi v Česku - a zvlášť konzervativní vinaře na jižní Moravě - novinka neosloví.

„Tenhle nápad vznikl u mé maminky, která absolvovala Svatojakubskou pouť. Během té cesty narazila na to, že jí všude nabízeli víno místo vody. Zaujalo nás to a došli jsme k tomu, že by bylo fajn si to víno vzít s sebou, nicméně láhev by se nám rozbila. Tak nás napadlo, proč nikdo nevyrábí víno v plechovkách? A to byl asi ten hlavní impulz,“ říká Jan Langhans ze Znojma.

Česká firma začíná vyrábět víno v plechovkách, cílí hlavně na mladé lidi.

Do plechových obalů stáčí víno některé firmy třeba ve Francii, Austrálii nebo Spojených státech. Francouzská varianta byla k dostání v některých obchodních řetězcích i v Česku.
„Nejprve jsme chtěli odebírat víno z jižní Moravy. Ale víno v první várce je rakouské. Zvažovali dvě velikosti, nakonec jsme zvolili možnost 200 mililitrů. Je to proto, že u nás je velikost jedné porce vína právě 200 mililitrů. Navíc je plechovka i velikostně roztomilá,“ dodává.

Langhans se se nakonec nepustil do výroby vína se svojí matkou, ale partnerkou Janu Drozdovou. Ta věří, že si víno v plechovce své zákazníky.
„Nemáme strach z toho, že by to lidé nepřijali. Svoje zákazníky si to určitě najde a zákazníky hledáme hlavně mezi mladými lidmi. Protože chceme, aby pili raději víno než přeslazené nápoje z tvrdého alkoholu,“ upřesňuje na koho je výrobek zaměřený.

Podle Tibora Nyitraye ze Svazu vinařů České republiky může mít nezvyklý obal vliv na kvalitu vína. „Obal má určitý vliv na kvalitu vína a na jeho vývoj. Vína levnějších cenových kategorií se převáží i nabízí v sudech, které jsou taky kovové. Nějak pocitově a tradičně je pro mě víno v láhvi to nejlepší, co může být. Víno je natolik tradiční záležitost a konzervativní, že nějaké masivní rozšíření neočekávám,“ myslí si Nyitray.

Souhlasí s ním Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra. „Víno, to není jenom ten produkt, ale je to i obal, a je to hlavně ta kultura podávání. Pokud by se mělo pít víno z plechovky, tak jak třeba pijeme pivo, tak je to pro mě nepřijatelné. Protože víno si zaslouží sklenici, správnou teplotu, kvalitní podávání,“ dodává Krška.

První plechovky s vínem obdrží lidé, kteří si je předobjednali, v těchto dnech.

autor: Alžběta Nečasová
Spustit audio