Čtvrteční Noční linka: Kdy se člověk stává skutečně dospělým?

25. březen 2021

V pozdním středověku byla v naších zemích stanovena plnoletost třeba podle toho k jakému stavu mladí muži a ženy náleželi. Zatím naposledy u nás byla hranice zletilosti změněna v roce 1950, kdy byla snížena z 21 na 18 let.

Jenže, byť to může vypadat pouze jako hra se slovy – to, kdy se člověk skutečně stane dospělým, se v našich očích může vázat k něčemu jinému než k dosažené věkové hranici. A to při vší úctě k řeči zákona.

Stačí si položit otázku, zda je plnoletost totéž, co dospělost. Možná jste zažili časy, kdy se chlapec stal mužem po absolvování základní vojenské služby a možná zastáváte názor, že dospělý je tehdy, když dokáže uživit rodinu. Možná je pro vás děvče ženou ve chvíli, kdy je schopno zabezpečit výchovu svých dětí a možná je podle vás ta hranice jasně narýsována už mnohem dříve, ve věku, kdy dosáhne reprodukční zralosti.

Existuje jasné kritérium, kdy se stáváme skutečně dospělými? Tahle otázka vás čeká v dnešní Noční lince s Borkem Kapitančikem, který se bude těšit na vaše (nepochybně pestré) písemné i telefonické odpovědi.

Spustit audio