Co se skrývá pod zkratkou CED?

19. listopad 2015

„Když se naskytla možnost uvést mou novou divadelní inscenaci v CEDu, neváhal jsem ani minutu,“ přiznává režisér Pavel Doucek. Uvažovala jsem, co to ten CED je. Představila jsem si, že jeviště musí být do tvaru cedníku, nebo mají cedníky alespoň všichni herci na hlavě. Začala jsem pátrat.

„Centrum experimentálního divadla, zkráceně CED, je příspěvkovou organizací Statutárního města Brna. Jednou z jeho aktivit je Projekt CED, který podporuje a vyhledává umělecké aktivity, poskytuje prostor nejen pro začínající divadelníky, ale pořádá také různé akce, autorská čtení, drobné hudební večery, koncerty, zaštiťuje výstavu v galerii Katakomby atp.,“ vysvětluje Ondřej Navrátil, manažer Projektu CED.

„Projekt CED je samostatnou tvůrčí jednotkou. Je na stejné organizační úrovni jako Divadlo Husa na provázku, HaDivadlo, Divadlo U stolu. Nemá vlastní herecký tým, nemá vlastního režiséra ani dramaturga. Má vlastního produkčního, což jsem já, ale já sám jsem svým aktivitám dramaturgem i režisérem. Občas si v něčem zahraju, zasvítím, zazvučím, a to mě baví,“ spokojeně pokyvuje Navrátil. „Považuju to za pravý návrat ke kořenům divadla.“

Herci na frontě

A kde CED sídlí? Najdete ho společně s Divadlem Husa na provázku v divadelním areálu na Zelném trhu. V podzemním prostoru Domu pánů z Fanalu se nachází výstavní prostory Galerie Katakomby a Sklepní scéna.

„Každý rok vytvoří CED společně se všemi svými soubory zhruba 600 až 700 dílčích aktivit, koncertů, výstav a dalších akcí. Loni jsme rozjeli nový projekt ProEntree, v rámci kterého poskytujeme prostor Sklepní scény začínajícím divadelníkům. Vydáme výzvu a pro zájemce je jediným omezením, že tvůrčí tým musí být současní studenti nebo absolventi maximálně tři roky po absolutoriu některé z uměleckých vysokých škol,“ usmívá se Navrátil.

Divadlo Husa na provázku

Tak už vím, co tím pan Doucek myslel. Jeho inscenace Herci na frontě je nejnovější premiérou realizovanou pod záštitou CEDu. „Hra je na motivy skutečných událostí. Nechceme toho moc prozrazovat, snad jen, že její podtitul zní: Příběh muže, jehož žárlivost dohnala uprostřed hrůz první světové války k vraždě,“ říká Doucek. Scénář ke hře vytvořil Martin Zahálka, dramaturgii obstarala Veronika Hrabalová. V hlavních rolích můžete vidět Ondřeje Krause, Martina Veselého, Barboru Nesvadbovou a Romana Groszmanna.

autor: Tereza Reková
Spustit audio