ČIŽP loni uložila v Jihomoravském a Zlínském kraji pokuty za 19,5 milionu

Jaká nejčastější pochybení loni odhalili inspektoři České inspekce životního prostředí? A jaké uložili nejvyšší pokuty?

Přes dva tisíce kontrol loni v Jihomoravském a Zlínském kraji provedla Česká inspekce životního prostředí. Inspektoři za pochybení uložili pokuty za zhruba 19 a půl milionu korun.

Nejvíc peněz musí za pochybení zaplatit dvě firmy z Jihomoravského kraje, obě necelý milion korun. Případy jsou téměř totožné, firmy porušily lesní zákon. Po těžbě dřeva v Drásově a ve Svatoslavi na Brněnsku nezajistily řádnou obnovu lesa, to znamená, že na místě nevysadili nové stromy.

„Firma, která provede vytěžení, má povinnost do dvou let tu lesní půdu zase zalesnit. To znamená osadit ji sazenicemi a pak následně pět let celý prostor ošetřovat tak, aby došlo k vytvoření zapojeného lesního porostu. To ani jedna z těch firem neprovedla,“ vysvětluje ředitel brněnské pobočky České inspekce životního prostředí Jindřich Mikeš.

Firmy pokuty zatím podle inspekce neuhradily.

Inspektoři při více než dvou tisících kontrol udělili 351 pokut. Víc sankcí rozdali na jižní Moravě, přes dvě stě padesát, na východní Moravě necelých sto.

Podle Jindřicha Mikeše je to hlavně tím, že Zlínský kraj je méně osídlený a tudíž je tam podle něj méně firem, které by se mohly nějakých pochybení dopouštět. Nejvíc pokut inspektoři udělili v oblasti odpadového hospodářství a ochrany vod, zpravidla šlo o případy, kdy firmy skladovaly odpad na místech, kde neměly. Anebo odpadu ukládaly víc, než mohly.

To je případ společnosti z brněnských Chrlic, která mohla ve svém areálu skladovat maximálně 9 tisíc tun odpadu, ve skutečnosti ho tam ale leželo asi pětkrát víc.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio