Chov hus v Česku zažívá renesanci, chovatelé těch svatomartinských hlásí vyprodáno

Do svátku svatého Martina přitom zbývají necelé dva týdny. O pečenou husu jako součást svatomartinského menu mezi lidmi zájem rok od roku roste. Farmáři proto rozšiřují své chovy, ani to ale nestačí.

Chov hus v Česku zažívá renesanci. Zájem roste o tradiční svatomartinské hody. Jejich nedílnou součástí je právě pečená husa. Farmáři proto často rozšiřují své chovy. I přesto hlásí dva týdny před svátkem sv. Martina vyprodáno. Stejně jako například v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku.

„Tyto husy v živé váze budou mít tak šest až sedm kilogramů,“ říká chovatelka drůbeže z Dolních Dunajovic a pokračuje: „Zájem o husy je enormní, i kvůli svatomartinskému vínu.“ Husy a víno k sobě podle Dagmar Beránkové patří.

Husa

Na farmě v Brodě nad Dyjí chovají asi dvě stovky hus, před třemi lety přitom začínali s pouhými třiceti kusy. Zájem narůstá a podle Beránkové budou muset příští rok počet hus navýšit.

Nejpozději do 9. listopadu bude výběh s husami v Dolních Dunajovicích úplně prázdný a všechny husy u svých zákazníků.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související