Chov hus v Česku zažívá renesanci, chovatelé těch svatomartinských hlásí vyprodáno
Do svátku svatého Martina přitom zbývají necelé dva týdny. O pečenou husu jako součást svatomartinského menu mezi lidmi zájem rok od roku roste. Farmáři proto rozšiřují své chovy, ani to ale nestačí.
Chov hus v Česku zažívá renesanci. Zájem roste o tradiční svatomartinské hody. Jejich nedílnou součástí je právě pečená husa. Farmáři proto často rozšiřují své chovy. I přesto hlásí dva týdny před svátkem sv. Martina vyprodáno. Stejně jako například v Dolních Dunajovicích na Břeclavsku.
„Tyto husy v živé váze budou mít tak šest až sedm kilogramů,“ říká chovatelka drůbeže z Dolních Dunajovic a pokračuje: „Zájem o husy je enormní, i kvůli svatomartinskému vínu.“ Husy a víno k sobě podle Dagmar Beránkové patří.
Na farmě v Brodě nad Dyjí chovají asi dvě stovky hus, před třemi lety přitom začínali s pouhými třiceti kusy. Zájem narůstá a podle Beránkové budou muset příští rok počet hus navýšit.
Nejpozději do 9. listopadu bude výběh s husami v Dolních Dunajovicích úplně prázdný a všechny husy u svých zákazníků.
Související
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
NATO prý poprvé pojmenovalo své ‚červené linie‘. V nouzi by mohlo vyslat na Ukrajinu 100 000 vojáků
-
Sinoložka: Čína ekonomicky profituje z války na Ukrajině. Zaplnila prostor po západních firmách
-
8. květen sice znamenal konec války, ale také příchod traumat, která si z ní lidé odnesli, popisuje historik
-
Léky na předpis poštou? ‚Usnadní život‘, míní asociace pacientů. ‚Ohrozí kamenné lékárny‘, oponují lékárníci