Chceme, aby lidé znali i jiné než jen státní památky, říká zástupce jejich asociace

5. duben 2023

„Kromě stovky státních památek je tu i několikanásobně více objektů patřících jiným majitelům. Jen o tom návštěvníci nevědí nebo si to neuvědomují,“ tvrdí zástupce jejich asociace.

„Zástupci nestátních památek si uvědomují, že je pro ně výhodné, když drží pospolu,“ říká Petr Lukas, který provozuje brněnský Letohrádek Mitrovských, ale také je místopředsedou Asociace nestátních otevřených památek. Uskupení sdružuje několik desítek objektů a je úzce propojeno s projektem Objevuj památky, který jich dává dohromady téměř stovku.

Cesta od konírny k hradu Svojanov

Nestátní památky nejsou jen malé budovy či muzea. „Majiteli objektů jsou rodiny, ale také třeba církev či města. Typickou ukázkou může být hrad Svojanov na historické hranici Moravy a Čech, který patří městu Polička,“ dodává Petr Lukas. Některé objekty mají již návštěvnost srovnatelnou s nejvýznamnějšími památkami ve správě Národního památkového ústavu. Příkladem může být zámek Loučeň s jeho nabídkou venkovních bludišť a labyrintů nebo zámek ve Žďáru nad Sázavou s tamním interaktivním Muzeem nové generace.

Propojení umožňuje také využít společné výstavy, upravené vždy pro potřeby konkrétní památky. Takové jsou třeba České korunovační klenoty na dosah, které jsou teď k vidění ve Valašském Meziříčí a zamíří na šumavský Kašperk.

Čtěte také

Z letošních novinek připomíná Lukas například obnovenou část zámku v Kroměříži, kde restaurátoři dva roky pracovali na Sněmovním sále. Za mimořádnou označil i podkrovní výstavu safari, tedy zajímavých zoologických exponátů na zámku v Úsově. „A určitě se na Moravě jde vypravit do zámku v Rosicích, kde jeden dosavadní historický okruh nahradili dvěma novými, nebo zpřístupněnou část zámku Kravaře,“ láká.

Nestátní památky mají za sebou dva roky koronavirových omezení. Zástupce jejich asociace připomíná, že se jim podařilo získat podporu, která je při omezení prohlídek udržela nad vodou. Většina objektů tak ani nemusela zdražit. Právě začínající sezóna by měla být návratem k normálnímu provozu.

Co dalšího nového sezóna přinese a co může být námětem pro výlet? O tom více v rozhovoru s Petrem Lukasem pro Český rozhlas Brno.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.