Cestoval Emil Holub jako první zpracoval detailní mapu celé oblasti Afriky od východu na západ

17. březen 2023

Co myslíte, doletěl by holub z Čech až do jižní Afriky? Minimálně jednomu Holubovi se to povedlo. Byl to doktor Emil Holub, nejznámější český cestovatel.

V dětství četl africký cestopis objevitele Victoriiných vodopádů Davida Livingstona a to ho ovlivnilo natolik, že se rozhodl být taky cestovatelem. Na svou první cestu do Afriky se vydal roku 1872. Probádal východní okraj pouště Kalahari a došel až k vysněným Victoriiným vodopádům.

Viktoriiny vodopády na řece Zambezi

Jako první zpracoval detailní mapu celé oblasti a zapsal se tak do historie. Při své druhé výpravě se rozhodl svůj velký vzor trumfnout. Zatímco Livingstone prošel Afriku od východu na západ, on se rozhodl ji projít od jihu na sever. Plán mu však překazilo setkání s bojovným kmenem Mašukulumbů, kteří tábor Holubovy výpravy přepadli, jednoho člena zabili, ukradli zásoby a zničili sbírky i deníky. Přidaly se tropické nemoci, a výprava tak musela předčasně skončit.

Doktora Emila Holuba si možná vybavíte ve filmu Jára Cimrman, ležící, spící, kde to vypadá, že měl protivnou manželku. Skutečnost byla ale jiná. Růžena Holubová svého muže při druhé expedici doprovázela. Snadno se naučila domorodá nářečí a pomáhala jako tlumočnice. Cenné předměty, které Emil Holub ze svých cest přivezl do Čech, jsou k vidění v muzeu v jeho rodných Holicích.

autor: Jan Herget
Spustit audio