Československá (ne)dorozumění

20. leden 2023

Československo je již 30 let rozděleno, ale obyvatelé obou zemí žijí v úspěšné symbióze. Jediné, co je zřetelně rozděluje, je jejich mateřský jazyk, a tak dochází k milým nedorozuměním, která jsou však vynahrazena dorozuměním hudebním – nejzřetelněji v produkci dechové hudby. O československých slovesných a hudebních (ne)dorozuměních vám bude vyprávět Barbora Turčanová.

Spustit audio

Související

  • Příhraniční inspirace

    Před deseti lety skupina nadšenců obnovila tradici hodů v západoslovenské obci Kúty. Největší inspirací se jim staly hody v Lanžhotě.

  • Kysuca, Kysuca, studená voděnka

    Hudební návštěva horského západoslovenského regionu Kysuce. Zdejší život a lidová kultura se v mnohém podobá životu na Valašsku a ještě více v horském Lašsku.

  • Autobusem z Kyjova do Hodonína

    Na jižní Moravě je tolik dechových kapel, že se vám na cestě autobusem může stát, že v každé dedině, kde zastaví, působí jedna nebo i dvě kapely.

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.