České hlavičky 2011 už mají své držitele

25. říjen 2011

Dvě z pěti cen letošního ročníku soutěže České hlavičky pro talentované středoškolské studenty putují do Brna. Získali je studenti z Gymnázia Řečkovice Jan Štourač a Petr Pokora. Dalšími vítězi jsou Eliška Zlámalová z pražského Gymnázia Nad štolou, Martin Kloz ze Základní školy v Polabinách v Pardubicích a Hana Sedláčková z Gymnázia v Hodoníně.

České hlavičky jsou mladší obdobou prestižní ceny Česká hlava pro špičkové vědce. Zajímavostí letošního ročníku, jehož vyhlášení se uskutečnilo v Brně, je, že všechny oceněné práce byly zaměřeny na chemii. Celkově se do soutěže přihlásilo 60 zájemců, což je zhruba stejně jako v předchozích letech. Přesto by pořadatelé soutěže uvítali větší konkurenci.

„Každý rok je pár vynikajících prací, které mají mezinárodní úroveň, nicméně kvalita obecně nestoupá,“ uvedl ředitel soutěže Stanislav Štěpánek s tím, že bývaly časy, kdy se do Středoškolské odborné činnosti hlásilo deset tisíc prací.

Cílem soutěže České hlavičky je popularizace vědy a podpora nadějných středoškoláků. Vítězné projekty ale dokazují, že výsledky jejich práce jsou často i dobře prakticky využitelné. Důkazem toho je i nová počítačová metoda, která dokáže vyhodnotit změny proteinů v DNA tak, že se ukáže zvýšené riziko některých onemocnění, například rakoviny prsu u daného jedince, kterou vypracoval student oktávy Gymnázia v Brně-Řečkovicích Jan Štourač.

Spustit audio