Ceny Gratias Tibi za aktivní pomoc putují žákům a studentům do Brna i Ústí nad Labem

1. červen 2015

Ceny za občanskou aktivitu Gratias Tibi letos získali brněnští žáci s projektem Hospic, středoškolská umělecká skupina Směj se z Ústí nad Labem a brněnská nezisková organizace vysokoškolských studentů Mise naděj. Gratias Tibi dostávají mladí lidé do třiceti let, kteří pozitivně ovlivňují život ve společnosti. Organizátorem je Člověk v tísni v rámci projektu Jeden svět na školách.

V kategorii základní školy porota ocenila projekt Hospic. Ten vznikl ve spolupráci ZŠ Jasanová v Brně a Hospice Svaté Alžběty.

Žáci chodí každý měsíc ve svém volném čase jako dobrovolníci do hospice, kde se asi půl hodiny věnují místním klientům. Zařízení navštěvují ve skupině pod vedením učitelů.

„Podstatou projektu je propojení světa dětí se světem na konci života. Jde především o poznání, že konec života je období, kdy se žije, kdy se neumírá, že konec života je pořád životem a že dávat lidem je velice důležité a obohacující. Jde také o zviditelnění hospicové péče,“ popsala učitelka a koordinátorka vítězného projektu brněnské základní školy Jindra Wojtková.

V kategorii střední školy zvítězila umělecká skupina Směj se, která se snaží pomocí vtipných fotek a nejrůznějších akcí zvednout náladu obyvatelům Ústí nad Labem. Tvoří ji tři středoškolačky z Ústí nad Labem - Eliška Andělová, Markéta Petříčková a Bára Ziková.

Kategorii do 30 let ovládla brněnská nezisková organizace Mise naděje. Ta se snaží pomoci těm, kteří se sami o sebe nedokážou postarat.

Vysokoškolští studenti různých oborů převážně Masarykovy univerzity proto organizují například výuku finanční gramotnosti, akce pro děti v dětských domovech, pro děti s autismem nebo na pomoc opuštěným psům a kočkám v útulku.

Gratias Tibi se vyhlašovaly podruhé. Hlavní cenou pro vítěze byla studijní cesta do Norska a Štrasburku a také finanční odměna na další rozvoj oceněných projektů.

autoři: mkk , ako
Spustit audio