Celníci zabavili v Hatích padělky za miliony

Přes čtyři sta pytlů zboží s padělanými ochrannými známkami zajistili celníci během víkendové razie v tržnici v Hatích na Znojemsku. Jde hlavně o textil, obuv, parfémy a hodinky. Prodejní hodnota originálů by byla více než dvacet sedm milionů a sedm set tisíc korun.

Víkendová kontrola patřila k těm velkým, při kterých celníci mohou násilím otevírat i uzavřené prostory. Právě v nich se také padělky většinou nacházely. "U otevřených stánků jsme se většinou se závadným zbožím nesetkali. Zásoby zboží označení ochrannými známkami v sobě skrývaly především ty uzamčené," řekla mluvčí brněnského celního ředitelství Lada Temňáková.

Padělky se prodejci pokoušeli před celníky skrýt a dokonce během akce odvézt. Kontroloři na místě objevili dva tajné úkryty mezi dvojitými stěnami. V sobotu před polednem pak v Hatích na Znojemsku zastavili velkoprostorové auto, jehož řidič se pokusil z místa na poslední chvíli odstěhovat více jak tři sta padesát kusů zboží neoprávněně označeného logy světových firem.

Během víkendové kontroly se také celníci opět setkali s novou fintou prodejců, kterou je maskování ochranných známek především na padělané značkové obuvi. Logo se objeví po jednoduchém odstranění krytí na patě či na boku boty.

Nájemcům stánků, kde se padělané značkové zboží našlo, hrozí v případě prokázání viny až dva roky vězení.

autor: gaj
Spustit audio