Část Šilingrova náměstí v Brně zdobí nová socha, je z dílny uměleckého kováře Tasovského

Šilingrovo náměstí v Brně zdobí nová kovová socha. Dílo uměleckého kováře Pavla Tasovského nese název Mezi kruhy a bude součástí Galerie Šilingrák pod širým nebem.

Konstrukci tvoří čtvercová základna s vyřezanými kruhy. Uprostřed sochy je dubová koule, která znázorňuje zrození. „Může to být jakési vejce v hnízdě nebo zárodek něčeho v obalu. Spíše nechávám na fantazii všem okolo,“ doplňuje autor sochy Pavel Tasovský.

Mezi kruhy, Pavel Tasovský

Jedenašedesátiletý Tasovský před rokem 1989 pracoval v kovářské dílně Uměleckých řemesel v Brně, podílel se na významných zakázkách, například na Malovaném domě v Třebíči, na hradě Špilberk, v Moravském zemském muzeu nebo poutním kostele ve Křtinách. V roce 1989 založil kovářskou dílnu v Náměšti nad Oslavou a věnuje se volné tvorbě. Od roku 1992 samostatně vystavuje.

Podle starosty Brna-středu Vojtěcha Mencla (ODS) umění do veřejného prostoru patří, ať už jsou to sochy v Galerii Šilingrák nebo třeba instalace Asteroid v Kobližné ulici. „Chystáme ještě jedno překvapení na léto, rádi bychom oživili i Římské náměstí,“ uvedl Mencl.

autor: Dana Bučková | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související