Byl jsem jedním z mála, kterým Hana Hegerová dovolila oslovovat ji Carmen, říká Tomáš Padevět

Mé přátelství s Hanou Hegerovou začalo pouhým pozdravem zaskočeného obdivovatele: Dobrý den, nashledanou. Tak vzpomíná na své první setkání se zpěvačkou Tomáš Padevět.

Obdivovatelé slavných osobností jsou různého druhu. Někteří sbírají fotografie a touží po podpisu s věnováním, jiní jim posílají dopisy v naději, že odpoví. Fanouškovství může být založeno i na úctě a může se změnit i na přátelství. Příkladem toho je hudební vydavatel, grafický designér a spisovatel Tomáš Padevět.

Idoly mládí Tomáše Padevěta byly například Jana Kratochvílová nebo Petra Janů. Velmi také obdivoval Hanu Hegerovou a Martu Kubišovou. Sbíral časopisy, kde byly rozhovory s těmito zpěvačkami, i jejich gramofonové desky. Tehdy si ještě nedovedl představit, že by se mohl s některou z nich osobně poznat.

Díky spletitosti osudu se pak osobně setkal nejen s Martou Kubišovou, ale stal se přítelem Hany Hegerové a sblížil se s ní natolik, že o ní napsal knihu s názvem Carmen: Skutečný život Hany Hegerové. Trávili spolu mnoho hodin povídáním a Tomáš byl jedním z mála, kterým zpěvačka dovolila, aby jí říkal jejím občanským jménem. Jejím přáním bylo, aby kniha o jejím životě vyšla až po jejím skonu – Tomášovi totiž prozradila velmi osobní informace, názory a dojmy a bála se, že za jejího života by některé soukromé věci mohly zaujmout bulvár.

Jak vzniklo přátelství mezi Tomášem Padevětem a Hanou Hegerovou? Jsou Marta Kubišová a Hana Hegerová jiné než v představách jejich obdivovatelů? Napsal v knize o Haně Hegerové opravdu všechno z jejího vyprávění? I to se dozvíte z rozhovoru s Tomášem Padevětem, který byl hostem pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka.

Hana Hegerová v roce 2003

Hana Hegerová

Zpěvačka Hana Hegerová, rozená Carmen Mária Štefánia (Beatrix) Farkašová, se narodila 20. října 1931 v Bratislavě. Byla označována za nekorunovanou královnu československého šansonu. 
Dne 12. srpna 2011 ohlásila konec své koncertní kariéry. Zemřela v Praze 23. března 2021 ve věku 89 let.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.