Brno zvažuje podání žaloby na Národní sportovní agenturu kvůli nepřidělení dotace na atletickou halu

Brno ani po skoro čtyřech letech od výběru stavební firmy neví, jestli postaví atletickou halu. Minulé vedení města ji navrhlo vybudovat v Univerzitním kampusu v Brně-Bohunicích.

Současná koalice stavbu za víc než 800 milionů korun podmínila získáním třísetmilionové dotace od státu. Národní sportovní agentura ale žádost zamítla. Brno zvažuje, že na ni podá správní žalobu.

Čtěte také

„Došlo k porušení podmínek a to tím, že došlo k uzavření nezvratného závazku se zhotovitelem stavby,“ zdůvodňuje mluvčí agentury Jakub Večerka. Brno totiž vybralo firmu na projekt a stavbu haly dřív, než požádalo o dotaci. Mohlo by tak jít o nedovolenou veřejnou podporu.

To náměstek primátorky Petr Hladík z KDU-ČSL odmítá. „Takováhle veřejná podpora je u každé dotace.“ Podle Hladíka má Brno agenturu zažalovat. Primátorka Markéta Vaňková z ODS si tím není jistá: „Nejsem přesvědčena o efektivnosti podání takové žaloby.“

Brno zatím neví, jestli halu postaví i bez státní dotace. Mezitím náklady na stavbu narostly na jednu miliardu korun. A jihomoravský atletický svaz naříká, že bez haly ho budou dál opouštět talenty.

AKTUALIZACE k 25. květnu 2022:

Brno na Národní sportovní agenturu nakonec žalobu nepodá. Město od státu požadovalo 300 milionů korun, agentura to zamítla. Pro podání správní žaloby byli v brněnské koalici jen lidovci. Brno už má na stavbu haly za 800 milionů korun vybranou firmu. Ta přes dva roky čekala na pokyn k zahájení prací. Smlouva po letech odkladů zanikla minulý týden.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související