Brno zaplatí 10 milionů korun za bezpečnější okolí škol

Brněnský magistrát vyčlenil 10 milionů na úpravu v ulicích poblíž některých škol.

Bezpečnější cestu do školy chce dětem zajistit brněnský magistrát. Vyzval městské části, aby popsaly, s jakými dopravními problémy se tamní školy potýkají. Někde chybí přechody, někde zase zpomalovací retardéry. Na řadě míst chce magistrát zřídit parkoviště typu Kiss and Ride určená ke krátkodobému zastavení. Ty mají pomoct hlavně rodičům, kteří vozí děti do škol autem.

Jedním z příkladů je základní škola na Slovanském náměstí, která stojí na křižovatce náměstí s Bulharskou ulicí. Kolem jezdí auta, autobusy, celé Slovanské náměstí je v podstatě kruhový objezd.

„Situace je poměrně obtížná. Týká se to asi 400 žáků, kteří sem denně dojíždějí, neboť jsou z mimospádových oblastí naší školy. Rodiče musí někde v okruhu několika desítek metrů zaparkovat svá auta a to tady v podstatě není možné bez toho, aby se nevystavili třeba porušení dopravních předpisů,“ konstatuje David Jalový, ředitel základní školy na Slovanském náměstí.

Základní škola proto odpověděla na výzvu brněnského magistrátu a navrhla, jak dopravní situaci zlepšit. Například zpomalovacími retardéry nebo zónami Kiss and Ride na krátkodobé zastavení. Ty od loňského září fungují u Základní školy Milénova ležící mezi dvěma ulicemi – Milénovou a Vaculíkovou, popisuje její ředitel Jiří Křenek.

„Dopravní značky omezují časově vjezd do těchto ulic. Je to obrovská služba. V současné době od půl osmé do osmi vozidlem nesmíte do těchto ulic vjet, takže děti s rodiči bez problému dochází ke škole, auta se otáčí ještě před těmito ulicemi a navíc mezi nimi je spojnice, kde je místo kiss and ride, kde dítě můžete vysadit, otočit se a odjet,“ popisuje Křenek.

Úpravy okolí škol - omezení vjezdu a parkoviště Kiss and Ride

Ze začátku si obyvatelé dotčených ulic stěžovali na omezený vjezd a na dvouhodinové zabrání několika parkovacích míst v ranní špičce mezi šestou a osmou hodinu. Nakonec si ale podle ředitele lidé zvykli a systém teď funguje dobře.

Dopravní problémy u škol potvrzují také brněnští strážníci, kteří na vytipovaných místech hlídají každý školení den u přechodů, pokračuje jejich mluvčí Jakub Ghanem.

„Samozřejmě si tam strážníci všímají dopravní situace, ta je popravdě řečeno složitá u většiny škol v Brně, a to ať už po stránce přecházení pro školáky, anebo toho, že silnice v okolí škol jsou pravidelně přetížené a řidiči navíc nemají kde zaparkovat,“ konstatuje Ghanem.

Zástupci magistrátu proto oslovili městské části. Ty jim nedávno popsaly své problémy, které letos projektanti zpracují, říká náměstek brněnského primátora Petr Hladík z KDU-ČSL.

„Vyčlenili jsme jednoho projektanta na Brněnských komunikacích, který už dělá jenom tuhle problematiku. Zároveň jsme alokovali částku deset milionů korun na ty drobné stavební úpravy, ať už se to týká dopravního značení, vytvoření parkovacích míst, úpravy, zpevnění chodníků, případně zjednosměrnění té komunikace,“ vyjmenovává Hladík.

Vedení Brna očekává, že prostor před některými školami upraví už letos. Týká se to i zřízení parkovišť typu Kiss and Ride. Jedno takové nedávno vzniklo i jinde v Jihomoravském kraji – u základní školy v Nádražní ulici ve Vyškově.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio