Brno vyvěsilo historickou vlajku Běloruska k podpoře tamních lidí

Brno dnes vyvěsilo na Nové radnici historickou vlajku Běloruska, kterou vyjadřuje podporu jeho občanům. Reaguje tím na nepokoje, které vyvstaly o víkendu a v týdnu po prezidentských volbách.

Nepokoje doprovází policejní násilí. Radní Brna pro kulturu Marek Fišer (Piráti) novinářům řekl, že v Bělorusku jsou výrazně porušována lidská práva a Brno chce vyvěšením vlajky připomenout důležitost svobodných voleb.

Čtěte také

Protesty občanů nastaly poté, co funkci prezidenta podle oficiálních údajů obhájil Alexandr Lukašenko. Demonstranti označili volby za zfalšované. Zasáhla proti nim policie za použití slzného plynu, vodních děl, zábleskových granátů i gumových projektilů. Zásah policie odsoudili mnozí politici včetně premiéra Andreje Babiše (ANO).

Brno vyjádřilo obyvatelům Běloruska podporu. „Vyvěšení historické vlajky je symbolické gesto. Nejsme to my, kdo by měl tvořit zahraniční politiku, ale situace v Bělorusku nás znepokojuje, a proto jako druhé největší město v zemi můžeme vyjádřit názor na tuto situaci,“ řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Podle ní je potřeba, aby se dodržovala lidská práva a demokracie i principy demokratického státu.

Historická vlajka se používala pro Běloruskou lidovou republiku v roce 1918, než se Bělorusko stalo sovětskou republikou, a znovu po získání nezávislosti v roce 1991. Nynější vlajka ji nahradila v červenci roku 1995. Původní vlajka se používá jako symbol.

zdroj: ČTK
Spustit audio