Brno po většinu roku zakázalo odpalování petard a ohňostrojů

11. prosinec 2020

Brno na svém území až na výjimky celoročně zakázalo odpalování ohňostrojů nebo petard. Přísnější vyhlášku o používání zábavní pyrotechniky schválili tento týden zastupitelé. Začne platit 26. prosince.

Ohňostroje jsou povolené jenom na silvestra a Nový rok. Ostatní výjimky můžou v předstihu schvalovat městské části.

„Vyhláška počítá s možností udělení výjimky ze zákazu, a to radou příslušné městské části. Žadatel se městskou část bude muset obrátit s písemnou žádostí, která bude doručena nejméně 30 dnů před použitím zábavní pyrotechniky. Následně se o vydání výjimky rozhodne ve správním řízení,“ říká mluvčí Brna Filip Poňuchálek.

V minulosti museli strážníci řešit situace, kdy lidé poměrně nekontrolovatelně odpalovali ohňostroje a petardy různě po městě. Tato zábava skončila několikrát třeba poničením aut. A nebezpečná může být zábavní pyrotechnika třeba i z hlediska různých zranění a popálenin. Kromě toho také vadí ohňostroje ochráncům přírody, zvířata se ran a záblesků na nebi bojí, utíkají, můžou vběhnout do silnice.

Za porušení nové vyhlášky můžou dát městští policisté na místě pokutu maximálně 10 tisíc korun, ve správním řízení je to až 100 tisíc.

Spustit audio

Související