Brno nevymění nemovitosti za Lužánkami za domy v centru, nabízí jen peníze. Ty ale podnikatel nechce

Brno nebude dál nabízet podnikateli Liboru Procházkovi městské domy za jeho nemovitosti za Lužánkami. Zastupitelé včera rozhodli o tom, že město nabídne soukromníkovi při dalších jednáních jenom peníze.

Podnikatel ale peníze nechce a za svůj majetek v hodnotě zhruba dvou set šedesáti milionů korun požaduje nemovitosti.

Podle usnesení zastupitelů bude město jednat s Liborem Procházkou pouze o penězích. Jenže na tom nejspíš schůzky ztroskotají, protože Libor Procházka dlouhodobě tvrdí, že za své nemovitosti chce pouze městské nemovitosti, což zastupitelé odmítli.

Tři firmy Libora Procházky vlastní za Lužánkami v okolí Boby centra podzemní garáže, inženýrské sítě nebo chodníky a tenisové kurty, ovšem na pozemcích města.

Podnikatel poslal na magistrát předžalobní výzvy na zaplacení bezdůvodného obohacení. Podle primátora Petra Vokřála z hnutí ANO je město bude rozporovat. Podnikatel po městě chce přes třicet milionů korun za bezdůvodné obohacení za využívání jeho chodníků nebo prostor nad podzemními garážemi, což je spočítáno za tři roky zpětně.

Podle primátora je jisté, že město by muselo zaplatit část peněz za využívání plochy nad garážemi, jak už v minulosti pravomocně rozhodly soudy. Nejasné je ale vlastnictví chodníků. Existují na to totiž dva právní názory Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu.

Hnutí ANO chtělo vlastnictví vyřešit rozhodčím řízením nebo rozhodčím soudem, s tím ale zastupitelé nakonec nesouhlasili. Přitom s tímto postupem by podle primátora Vokřála souhlasil i Libor Procházka, aby soudy jednou rozhodly, kdo má vlastně nárok na využívání chodníků za Lužánkami a jestli za ně někdo může peníze požadovat.

Primátor nicméně řekl, že bude dál jednat se zástupci všech stran v zastupitelstvu a pokusí se je přesvědčit, aby názor změnili. Mezitím bude město dál připravovat podklady pro rozhodčí řízení nebo rozhodčí soud. Podle primátora jinak městu hrozí další soudy a magistrát by ročně musel platit okolo patnácti milionů ročně, dokud se vlastnictví za Lužánkami nevyřeší. Včerejšímu jednání politiků přihlíželi i zástupci Libora Procházky, nechtěli ale nic komentovat.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související